SUA, cel mai mare producator de petrol din lume?

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 07:54
3647 citiri
SUA, cel mai mare producator de petrol din lume?
Foto: AP

Statele Unite ale Americii ar putea deveni cel mai mare producator de petrol din lume, in 2020, depasind, astfel, Arabia Saudita.

Productia de petrol din SUA va fi mai mare cu 7% in 2012, fata de anul trecut, ajungand la o cantitate medie de 10,9 milioane barili pe zi, potrivit Daily Finance, care citeaza AP.

Acest avans a suprins chiar si expertii.

"Daca cineva mentiona aceste cifre, in urma cu cinci ani, toata lumea ar fi zis ca e nebun", a afirmat analistul de la IHS CERA, Jim Burkhard.

Acest avans este cauzat de incertitudinile politice si situatia tensionata in tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, precum si de cererea externa mare.

Departamentul de Energie al SUA se asteapta ca productia de petrol si alte hidrocarburi lichide, inclusiv biocombustibili, sa ajunga la 11,4 milioane de barili pe zi, in 2013, la doar un pas in spatele Arabiei Saudite (11,6 milioane barili/zi).

De asemenea, pentru 2020, Citibank a preconizat ca productia de petrol in Statele Unite va fi de 13-15 milioane barili/zi, astfel ca Amerca de Nord va deveni "noul Orient Mijlociu", potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, SUA vor continua sa importe petrol in viitorul apropiat, deoarece populatia consuma, in medie, 18,7 milioane de barili pe zi.

Conform sursei citate, cresterea productiei de petrol nu a dus la scaderea pretului la pompa. Dimpotriva, carburantii vor fi scumpi in urmatorii ani, deoarece a crescut cererea de petrol pe pietele externe, mai ales in randul natiunilor in curs de dezvoltare.

SUA au mai detinut suprematia la acest capitol in 2002, dupa ce sauditii au scazut drastic productia din cauza preturilor scazute ale petrolului, dupa prabusirea turnurilor gemene ale Wall Trade Center, din 9 septembrie.

Ulterior, din 2003 si pana in prezent, Arabia Saudita si Rusia au fost liderii productiei de petrol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#SUA producator petrol, #SUA productie petrol, #SUA exploatare petrol , #petrol