Un mare economist anunta Apocalipsa energetica: Nu renuntati la Rusia

Joi, 24 Iulie 2014, ora 19:03
7638 citiri
Un mare economist anunta Apocalipsa energetica: Nu renuntati la Rusia
Foto: RT

Adam Slater, economist la Oxford Economics, unul dintre liderii mondiali in prognoze si analize economice globale, avertizeaza lumea ca daca impasul dintre Rusia si Occident ajunge la un punct in care Uniunea Europeana va renunta la tranzactiile cu Moscova, atunci pretul petrolului va urca peste 200 de dolari barilul.

Acest fapt va conduce la o criza economica globala, deoarece s-ar crea un deficit in aproviozarea cu energie la nivel mondial, sustine economistul, potrivit RT.

In cazul in care energia rusa este interzisa pe pietele occidentale, Slater estimeaza ca Rusia va pierde 80% din exporturile sale de energie. OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol - n.red) ar umple golul de pe piata.

Recesiunile economice majore sunt asociate cu preturi ridicate la energie.

"Etapa a treia" a sanctiunilor - similare cu ale Iranului, din ultimul deceniu - ar taia legaturile comerciale ale Occidentului cu Rusia, inclusiv exporturile.

Uniunea Europeana cumpara 84% din exporturile de petrol din Rusia si 76% din cele de gaze naturale. Aproximativ un sfert din tarile europene se bazeaza in totalitate pe Rusia, in ceea ce priveste resursele de petrol si gaze.

Escaladarea crizei din Ucraina va determina UE sa treaca la etapa a treia a sanctiunilor impotriva Rusiei.

"Aceasta ar deteriora si mai mult economia Rusiei. Urmatoarele miscari ale Rusiei sunt imprevizibile, dar o escaladare a conflictului este inca un risc semnifcativ care ar avea repercusiuni mondiale negative, in special prin impactul asupra pietelor globale de energie", a declarat Slater.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#expert Oxford pretul petrolului, #pretul petrolului 200 dolari, #criza Ucraina sanctiuni UE, #energia rusa interzia UE, #exporturi energie Rusia UE, #cresterea pretului petrolului criza mondiala , #petrol