Ziare.com

Cat din Produsul Intern Brut devine Produs National Brut. O comparatie intre tarile UE

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 09:38

   

Cat din Produsul Intern Brut devine Produs National Brut. O comparatie intre tarile UE
Romania mai detine inca, potrivit celor mai recente date disponibile, una dintre cele mai ridicate rata de conversie a Produsului Intern Brut (PIB) in Produs National Brut (PNB) dintre fostele state socialiste, care au aderat la Uniunea Europeana.

Clasamentul alcatuit de wikipedia.org prin agregarea datelor Bancii Mondiale si FMI ne plaseaza la un raport de 98,7% intre acesti doi indicatori, alaturi de Slovenia.

Pornind de la nivelul PIB, respectiv al produsului economic realizat la nivel intern dintr-o tara, daca se adauga veniturile realizate de rezidentii respectivei tari in strainatate si se scad cele scoase din tara in cauza de catre non-rezidenti, se obtine Produsul National Brut (PNB). Adica ceea ce revine efectiv unui stat din activitatea economica masurata la nivel national de statistica oficiala.

Astfel, PNB poate fi mai mare sau mai mic decat PIB, dupa cum rezultatele activitatii economice sunt prelevate mai mult mai putin de catre cetatenii rezidenti ai unei anumite tari si se regasesc in nivelul de trai al acestora.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

De asemenea, ritmul de crestere al PNB poate sa difere de cel al PIB, dupa cum partea care revine celor care traiesc in tara unde se realizeaza acest produs economic variaza in sus sau in jos.

Diferentele nu sunt mari si nici nu variaza rapid in timp, dar sunt semnificative pentru procesele care au loc in distributia rezultatelor activitatii economice si in privinta pozitiei ocupate de catre o tara in cadrul globalizarii tot mai accentuate, prin miscarea tot mai usoara a fluxurilor de capital.

Citeste mai multe despre cat din Produsul Intern Brut devine Produs National Brut. O comparatie intre tarile UE pe Curs de guvernare


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre PIB crestere Romania comparatie UE
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1831 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor