Ziare.com

Cinci milioane de romani abandonati la granita estica a Europei. Fara investitii, fara dezvoltare, fara viitor

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 13:25

   

Cinci milioane de romani abandonati la granita estica a Europei. Fara investitii, fara dezvoltare, fara viitor
Petrisor Peiu
Opt judete din estul Romaniei, Moldova, unde traieste peste o cincime din populatia Romaniei, au fost abandonate la granita de rasarit a Uniunii Europene si nimeni nu isi mai aduce aminte de ele.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Nu avem o regiune mai populata decat Regiunea de Dezvoltare Nord-Est (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Suceava, Neamt, Vaslui) . Dar nici mai saraca.

Cu un PIB/locuitor (in PPS - preturi comparabile) de doar 36% din media UE, regiunea Nord-Est este a cincea cea mai saraca regiune din UE (inaintea ei mai sunt trei regiuni din Bulgaria si una din Franta - date valabile pentru 2016) . Ca urmare, ultimul eurobarometru inregistreaza un soc: printre respondentii din Nord-Est, numai 20% cred ca "e bine" in UE, 50% cred ca "nu e bine"! (de 17 ori mai mult ca in Nord-Vest), iar 30% considera ca "nu e nici bine, nici rau" (sursa AICI).

In aceasta regiune, 22,3% din populatia tarii produce doar 10,1% din PIB. Cu alte cuvinte, cele sase judete din Moldova sunt de doua ori mai putin performante decat media nationala! De doua ori!

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!


Sursa: Ziarul Financiar

In 2017, cel mai puternic judet moldovean, Iasi, produce 3% din PIB-ul national si este al saselea in topul national, urmat de Bacau cu 2% din PIB-ul national (locul 14 pe tara); Vasluiul este al cincilea cel mai neperformant judet din tara (doar 0,88% din PIB), Botosaniul al noulea din coada (0,97% din PIB), iar Vrancea al 11-lea din coada topului national (1,03% din PIB) . Sa nu credem, totusi, ca Iasiul are vreo mare performanta fiind pe locul 6 national: este, pana la urma, cel mai populat judet al tarii.

Singurul judet moldav care exporta de peste 1 miliard de euro este Galatiul (1,01 mld. euro), desi Arges sau Timis, de exemplu, au exporturi de peste 6 miliarde euro, fiecare. Din acest punct de vedere, Galatiul se afla abia pe locul 15 pe tara. Iasiul abia exporta in valoare de 920 milioane euro, iar Suceava cu greu depaseste 500 milioane euro. Vasluiul exporta de doar 170 milioane euro (locul patru din coada clasamentului national).

Cel mai sarac judet al Romaniei a fost, in 2016, Vaslui (cu infimul 27% din media UE la indicatorul PIB/locuitor), urmat de Botosani (29% din media UE) . Neamt este al patrulea cel mai sarac judet al tarii (32% din media UE), Suceava al cincilea cel mai sarac judet (34% din media UE), iar Vrancea al saptelea cel mai sarac (36% din media UE) . Cinci dintre cele opt judete din Moldova se afla printre cele mai sarace 10 judete ale tarii.

Cele mai bogate judete moldovene sunt Iasi (45% din media UE) si Galati (42% din media UE), dar ele nu se afla intre primele 15 judete in topul national.


Sursa: analizeeconomice.ro

Galatiul este primul judet din Moldova, dupa stocul investitiilor straine, dar pe locul 16 pe tara; iar Iasiul vine abia pe locul 20. Vaslui, Botosani si Vrancea se afla pe locurile trei, patru si cinci in clasamentul judetelor cu cele mei mici investitii straine.


Sursa: Ziarul Financiar

Exista, oare, vreun record negativ pe care Moldova sa nu-l fi bifat? Nu cred. Este clar ca, indiferent de criteriu sau indicator, Moldova a fost uitata pe ultimul loc al clasamentelor. Modelul de "dezvoltare" national, bazat pe productie de bunuri ieftine, cu salariati multi si prost platiti, a favorizat doar judetele aflate la granita vestica; cu cat te indepartezi de granita de vest, ai sanse din ce in ce mai mici sa fii competitiv, pentru ca cheltuielile de transport pentru materia prime sau produsul finit te scot din "piata". Statul roman ar fi trebuit sa contrabalanseze acest fenomen cu investitii in infrastructura, care sa aduca Moldova mai aproape de Uniunea Europeana. Dar, nu, guvernele noastre au preferat sa uite mai mult de o cincime dintre romani, i-a silit sa ramana doar cu varianta emigrarii...

La sfarsitul Bataliei Angliei (1940), dupa ce o mana de piloti britanici au impiedicat debarcarea hitleristilor in insulele britanice, premierul britanic Churchill a spus: "Niciodata atat de multi nu au datorat atat de mult atator de putini" ("Never was so much owed by so many to so few") . Dupa sedinta parlamentului de la Bucuresti din 24 octombrie 2018, parafrazandu-l pe Churchill, am putea constata, cu amaraciune: Niciodata atat de putini nu au confiscat atat de mult de la atat de multi! 24 octombrie 2018 va reprezenta ziua cea mai rusinoasa din istoria parlamentarismului din Romania. O coalitie ciudata si monstruoasa a reusit sa lipseasca tara de un viitor mai bun, cedand rezervele nationale de gaze naturale din Marea Neagra in niste conditii jenante. De aceasta zi ne vom aduce aminte cu tristete, nu peste multi ani, atunci cand vom realiza cu ce usurinta au cedat cateva sute de oameni cea mai mare bogatie a catorva milioane de oameni.

Campania pentru garantarea unor venituri fabuloase pentru companiile petroliere si pentru micsorarea veniturilor cuvenite Romaniei a fost condusa de catre Varujan Vosganian. La apogeul carierei sale politice, Vosganian este, fara nicio indoiala, una dintre primele trei inteligente si prezente din Parlament. Vosganian a primit de la Dumnezeu tot ceea ce un om si-ar fi putut dori: sef de promotie la Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (1982), absolvent, apoi, al Facultatii de Matematica a Universitatii Bucuresti (1991), doctor al ASE Bucuresti, scriitor de mare talent (autor al unei carti demne de Premiul Nobel, Cartea Soaptelor), charismatic si posesor al darului de a emotiona tinere talente precum Mioara Mantale. Ei bine, dupa 16 ani in fotoliul de senator de Iasi si inca 6 ani ca deputat din acelasi judet, ne-am fi asteptat ca de doua ori ministrul Economiei, Varujan Vosganian sa fi avut un proiect major care sa-i incununeze cariera politica si intelectuala. Acel proiect ar fi putut fi autostrada Iasi-Bucuresti. Dar nu, marele proiect care a incununat cariera politica a acestui politician de frunte a fost suplimentarea castigurilor firmelor OMV si Lukoil!

Din pacate, Vosganian nu este singurul politician moldovean care si-a tradat propriul electorat: multi ani, cel mai important broker de putere din Romania a fost PSD-istul Viorel Hrebenciuc. O minte sciplitoare, Hrebenciuc era cel care lega si dezlega guverne si majoritati. Si, cu toate acestea, a reusit sa asiste impasibil la disparitia tragica a industriei propriului sau fief, Bacaul (inclusiv celebrele RAFO si CAROM din Onesti), fara a produce niciun proiect notabil in lunga sa cariera: s-a implicat in echipa de fotbal STEAUA si in retrocedarea de paduri catre neica-nimeni, dar nu a reusit sa aduca niciun kilometru de autostrada la Bacau.

Marian Oprisan, alt personaj celebru moldovean, este de 20 de ani in grupul primilor 5 "baroni" din tara, dar nu a reusit nici el sa aduca vreo investitie sau vreun drum important la Focsani, irosindu-si puterea pentru organizarea festivalului Bachus, an de an.

Moldova a avut si un ministru al Transporturilor, pe Relu Fenechiu, care a preferat sa vanda transformatoare second hand decat sa aduca o autostrada la Iasi; a avut un presedinte al Camerei Deputatilor si al Curtii Constitutionale (Valer Dorneanu) care nu s-a invrednicit sa-si tulbure siesta bugetara pentru vreun santier de autostrada.

Dan Nica a condus Galatiul, a fost ministru important, dar nu l-a interesat o singura secunda de ce a scazut de trei ori productia Sidex si cati bani au sifonat indienii de la Galati.

Doi Gheorghe celebri au fost iubiti, aclamati si votati de judetele lor, dar au esuat lamentabil: unul are, ca cea mai mare realizare, o tele-gondola spre nicaieri, care circula mai mult goala, iar altul s-a remarcat prin scrierea unor mesaje de intampinare a Elenei Udrea, cu trupurile a sute de oi, pe obcinele mostenite de la Stefan cel Mare...

Groparii industriei moldovene sunt din Roman, primii presedinti ai FPS, Emil Dima si Sorin Dimitriu provenind din orasul lui Sorin Ovidiu Vantu.

Si astazi, Iasiul, bunaoara are cel mai mare numar de parlamentari din tara (5 senatori si 12 deputati), are un ministru important (al Justitiei), Neamtul are ministrul Economiei; opt ministri sunt din Moldova si cinci au absolvit universitati iesene. Rezultatul: demonstratii de strada care sa ceara autostrada de la Iasi la Targu-Mures.

Dar bacauanii, galatenii, vrancenii, sucevenii ce vor face cu autostrada Iasi-Targu-Mures?
Cum ii va ajuta pe ei? Problema decalajului de dezvoltare dintre Moldova si restul tarii este mult prea grea si complicata pentru a se putea rezolva printr-o singura autostrada (si aceea prost proiectata); aici este nevoie de a institui o prioritate nationala, de a coagula un set complex de politici de dezvoltare precum cele adresate problemei Mezzogiorno din Italia.

Oricum, un inceput decent ar putea fi o autostrada care sa strabata Moldova pe axa Nord-Sud si sa coboare de la Suceava-Botosani spre Bucuresti; o astfel de autostrada ar fi un gest politic firesc, care ar putea inlocui iluzoria si inutila Via Carpatica, proiectata sa strabata tot Vestul bogat al tarii si sa ignore Estul defavorizat. Cine ne obliga sa gandim un coridor de la Marea Baltica la Marea Neagra prin Oradea sau Timisoara (oricum dezvoltate) si nu prin Suceava, Iasi, Bacau, Focsani?

Pana la urma, daca in loc de Vosganian, Hrebenciuc sau Danut Andrusca ar fi fost Andreea Marin sau Mihaela Radulescu (ambele din Neamt), nimicul care nu se face era mai suportabil...

Sa nu credem, insa, ca topul politicienilor care se preocupa mai degraba de veniturile companiilor petroliere decat de viata propriilor votanti este o exclusivitate moldoveneasca: UDMR a uitat de inapoierea si saracia istorica din Harghita -Covasna imediat ce a auzit chemarea de la Budapesta de a asigura firmelor lui Orban gazul necesar castigarii alegerilor; nici Mehedintiul, unul dintre cele mai sarace si mai ocolite judete din Romania, nu a scapat de blestemul gazului, contribuind cu parlamentari mai atenti la viitorul profiturilor austriece (numite pompos "stabilitate fiscala"- de parca asta ar fi un atribut al firmelor, nu al statului!) decat la viitorul (cu cateva miliarde de euro mai sarac) sarmanilor alegatori.

Ignorarea evidenta a fenomenului real de ghetoizare a judetelor moldave a transformat politicienii care pastoresc si reprezinta populatia uitata de acolo in niste extraterestri care au ca principal obiectiv reprezentarea afacerilor austriece, rusesti sau unguresti, mai degraba decat reprezentarea amaratilor care i-au votat. In rest, Parlamentul Romaniei a devenit un adevarat Club de la Viena, atent sa nu raneasca vreo sensibilitate habsburgica sau tarista, dar indolent si indiferent cand vine vorba de dezvoltarea propriei tari.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 24076 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce faci, Petrisoare? ce nu-ti convine la comentarul meu? in esenta

asta e: cata vreme va ramane unita cu Valahia, Moldova va fi condamnata la inapoiere. Nu exista alta rezolvare decat DEZUNIRE si hotar... de asta si-au dat oamenii din Moldova seama dupa ce a fost alungat Cuza, revolta lor a fost inabusita in sange...

 

 

Articolul foarte documentat starnește o mare amărăciune si ca sa nu

scriu blesteme as zice ca politicienii sunt ca porumbeii, cat sunt jos iți mănancă din palma, cand sunt sus se gainateaza pe tine!

 

 

Nu mai scapam odata de tica;losi si de li,chele?!!

Cutremurator articol! Probabil, si pamantul l-a citit si s-a zguduit puternic.
E jale in Romania, e si mai jale in Moldova, dar romanii raman inerti. Niste lichele, niste criminali s-au cocotat in fruntea tarii, ne-au dus si ne duc de rapa. Invazie de hoti si iresponsabili, penurie de oameni.
Fenomenul, ca e un fenomen, nu cazuri izolate, are o explicatie. Probabil, are si o solutie, dar nimeni nu ia taurul de coarne.
Daca nu suntem capabili sa-i contracaram, macar sa-i inventariem, sa stie posteritatea cine sunt ticalosii care au complotat cu strainii si au vandut tara, cine sunt cei carora nu le-a pasat si au votat la comanda.

 

 

Scurt, clar și la obiect așa cum ne-ați obișnuit!

Ce credeți .. abandonați cu bună știință? Mai intai adancă rupere economică, apoi teritoriul de negociat?
Domnule Peiu, cred că ar aveți dreptate și trebui inceput cu o autostradă Siret - Constanța. Nu sunt munți de trecut, iar la Brăila se pare că va fi și un pod. Moldova s-a dezvoltat datorită axei comerciale Lvov, Cernăuți, Braila - Galați.
Nu trebuie inventat nimic. Harta Căilor Ferate ne arată ce autostrăzi ne trebuie.
http://www.hartaromanieionline.ro/x/harta-cailor-ferate-cfr-din-romania/
Iar inainte de 1990 asta se credea că trebuie: https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2017/08/autostrazile-lui-ceausescu.png
Moldova ar trebui să-și facă partidul ei, deși chiar asta se urmărește. Trădătorii importanți nu au fost inculți. Oricum așa ne trebuie cand alegem vosganieni, orbani, klauși, hellvigi, julieni și o listă lungă de ițici cu nume schimbat dar care numai romanește nu simt. Prostia cea mai mare e că vedem politicienii care nu fac nimic, dar ii alegem in continuare iar asta e valabil nu doar pentru moldoveni.

 

 

totusi,dragnea a fost foarte multumit de legea offshore

de ce oare ?
spunea ca nici in vis nu s-ar fi realizat ceva mai bun :)
are si el buzunare si conturi,ca tot romanul muncitor.

 

 

Daca nu se va face autostrada Est - Vest ...

... atunci nu vom mai trai impreuna in aceeasi tara.

PS. Autostrada pe axa Nord - Sud nu are nicio importanta. Bucalele nu are nicio erlevanta in dezvoltarea Moldovei.

 

 

parca ar fi azi!

După definitivarea Unirii, in 1862, statul roman a fost organizat după principiile unei centralizări excesive. Atat din punct de vedere instituțional, cat și economic, Moldova a cunoscut o perioadă de puternic declin, sensibilă mai ales in vechea ei capitală, orașul Iași. Lipsa unor căi de comunicație eficiente (căi ferate, o rețea puternică de șosele) dusese la izolarea Moldovei. Viața socială și culturală ieșeană intrase in declin. Redistribuirea veniturilor bugetare era mai degrabă favorabilă noii capitale și instituțiilor sale. In acest context, stataliștii moldoveni au inceput din nou să se manifeste.

Mai intai a predominat lupta petiționară. Din acest punct de vedere insă, este greu de făcut o distincție clară intre stataliști, unioniști și chiar simplii cetățeni fără culoare politică nemulțumiți de noua situație a Moldovei. Centrul din care revendicările au plecat spre București a fost orașul Iași. Cererile moldovenești vizau, in general, nevoia de imbunătățiri care să atenueze impactul catastrofal al centralizării: stabilirea Inaltei ***ți de Casație și Justiție la Iași, stimularea comerțului, dezvoltarea navigației pe Prut. Aceste solicitări au rămas insă fără nici un rezultat.

 

 

partidul te vrea tuns roacare

Toata tara este un dezastru, sunt cateva investitii in Bucuresti si ceva orase langa granita cu Ungaria, unde au considerat investitorii ca nu este mult pana la iesirea din tara.
Ce poti sa mai speri de la actuala clasa politica atunci cand ti se spune de la Bruxelles ca pentru a face o autostrada de la est la vest ai nevoie doar de un amarat de proiect si tu ca guvern nu vrei sa-l faci. Acum cateva zile o alta eminenta cenusie cu numele Valcov incerca sa ne prosteasca ca pe copii ca nu este rentabil sa iei fonduri UE pentru construirea de spitale. Ramai fara reactie, defapt oamenii astia nu vor sa faca nimic cu fonduri ue ca sunt greu de furat si fara furaciune ei nu se mobilizeaza.
P.S. Cred in regionalizare si consider ca trebuie facuta , pentru ca altfel se vede treaba ca Bucurestiul are rolul de hot national si nimic mai mult dar nu doresc "dezunirea" (cum zic unii pe aici) , si asta nu dintr-un sentiment patriotic exacerbat cat din convingerea ca cu cat o tara din interiorul UE este mai mica , cu atat ea devine mai neinportanta. Daca cineva isi imagineaza ca o tara cu 3-5mil de locuitori si suprafata cat 5 judete va reusei sa conteze si sa evolueze in UE se imbata cu apa rece.

 

 

JUDETUL BACAU !

Acest judet era printre primele producatoare din tara.
La acesta contribuia:
-Industria chimica din Onesti
-Combinatul Chimic Bacau
-Combinatul de mobila Care a livrat mobila in toata tara si la export)
-Fabrica de pantofi Cotidianul (care a incaltat Bundeswerul)
URA(fabrica de reparatii si constructori de avioane, care a fabricat 1000 de avioane YAK
Fabrica de hirtie Letea care aproviziona pentru caiete, pentru ziare si exporta hirtie de ziar.
Fabrica de masini unelte.
Metalurgia Bacau care a exportat mult.
Fabrica Proletarul si multe altele mai mici.
Se gasea carbune si se scotea petrol.
Statiunea Slanic Moldova avea permanent bolnavi pentru reabilitare,

Toata aceata industrie a fost distrusa.Doar citeva mai lucreaza cu capacitati sub 10 la suta.

Si acum se fac statistici in care se arata ce puturosi sunt moldovenii. Ar trebui sa arate cum a fost distrusa industria moldovei !!!

 

 

Ce se poate face repede in regiune

Sa fie construite mai repede 500 de kilometri de autostradă si cale ferata moderna in acele judete. Moldova sa faca comert, sa aduca investiții străine din tarile arabe, Turcia, China, Grecia (ei nu vor obligatoriu autostrazi precum occidentali). Produsul intern brut al orasului Iași total este puțin mai mare decat al orașelor mai mari : Odesa, Chișinău, Varna, Plovdiv.

 

 

Tot moldoveanul e PSD-ist de asta traieste in saracie

si mizerie

 

 

USL a preluat puterea pentru a fi la imparteala gazelor

si a petrolului.
Tariceanu stia ce face - fusese deja prim-ministru.

Si Basescu stia ce face, avea la el toate informatiile.
Si nu a spus nimic.

Fraierii habar nu au avut ce voteaza: au votat viitorul lor .
Sa le fie de bine.

 

 

Foarte repede inseamna 25-35 de ani pana la

terminarea ei, daca se lucreaza in ritmul de pana acum la autostrazi! Crezi ca un astfel de termen este acceptabil pentru moldoveni?

 

 

Din nefericire pentru noi

Cand au ajuns atat de sus s-au uitat in jos cu dispret; Mai departe de ideile Coanei Chirita nu s-au avantat. S-au vazut ispravnici si-au marit tot neamul si cam atat. Oricum nu i-a intrebat nimeni ce-ati facut cu puterea pe care ati avut-o? Si ce ar fi trebuit si mai trebuie inca sa faceti?

 

 

Mda, au complotat cu "strainii" sa iti fure tara

Hahaha, au complotat cu buzunarele si cu conturile lor proprii din offshore. Si pentru cunostintele tale generale (sa nu mai debitati gogomanii): taxele de redevena pentru Campul Groningen sunt cu mult peste medie datorita faptului ca statul olandez a preluat de la inceput (din 1959) riscurile prin investitii in lucrari de prospectiuni (descoperire) a zacamantului si in acest context propietarul zacamantului este statul olandez. Operatorii (Shell/Exxon) isi acopera doar costurile de exploatare plus o marja de 5-10%. In contrast, statul Roman nu a investit nimic in perimetrele din Marea Neagra (nu a preluat niciun risc). Vezi care este diferenta?
P.S. in SUA, Canada, Australia, etc, investitiile in lucrari de prospectiuni (gaz, petrol, aur, cupru, diamante, ce vrei tu) sint deschise pentru toata lumea si taxele de redeventa sunt mai mici decat in Romania. Dar trebuie sa bagi la risk multi bani din buzunar. Dupa incheirea studiilor preeliminare, sansele de descoprire a unui depozit comercial sunt in jur de 25% (la cazino, la ruleta de exemplu sansele sunt ceva mai mari - in jur de 45%).

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor