Excedentul bugetar a ajuns la 1,06% din PIB, dupa primele sapte luni ale anului

Marti, 25 August 2015, ora 21:58
3322 citiri
Excedentul bugetar a ajuns la 1,06% din PIB, dupa primele sapte luni ale anului
Foto: Ziare.com

Executia bugetului general consolidat pe primele sapte luni ale anului 2015 s-a incheiat cu un excedent de 7,4 miliarde de lei, respectiv 1,06% din PIB, fata de un deficit de 1,01 miliarde de lei, respectiv 0,15% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 132,8 miliarde de lei, reprezentand 19% din PIB, au fost cu 9,9% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu 0,9 puncte procentuale, conform datelor publicate marti de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit MFP, S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din TVA (15,5%), impozitul pe venit (13,3%), impozit pe profit (10,7%), venituri nefiscale (18,1%) si accize (6,9%).

Ce ne asteapta dupa dezmatul bugetar al Codului Fiscal si cresterii salariilor - deficit de cel putin 4% din PIB? (Video)

Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,5% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 3,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,5% si venituri nefiscale cu 1,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 125,4 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 2,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere in PIB.

In structura, pe principalele titluri de cheltuieli s-au inregistrat reduceri in cazul cheltuielilor cu bunuri si servicii (0,9%). O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (8,1%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat.

In paralel, se remarca o crestere semnificativa, cu 33,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,5 miliarde lei, respectiv 1,8% din PIB, in termeni nominali cu 6% mai mari fata de acceasi perioada a anului precedent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#excedent bugetar PIB 2015, #excedent bugetar PIB, #Romania excedent bugetar PIB , #PIB