Financial Times: Romania se descurca bine deocamdata, dar pana cand? (Video)

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 23:12
3044 citiri
Financial Times: Romania se descurca bine deocamdata, dar pana cand? (Video)

Instabilitatea politica din Romania, care pune probleme economiei, este din nou dezbatuta de presa internationala.

Tara noastra trebuie sa perseveseze, altfel toate rezultatele bune de pana acum s-ar putea inversa. Romania deocamdata se descurca bine, car pentru cat timp?, se intreaba, retoric, jurnalistul Kester Eddy de la Financial Times.

"S-ar putea sa nu existe petreceri pe strazile din Bacau sau Brasov, insa Romania s-a descurcat destul de bine in ultima vreme. PIB-ul a crescut in ritm anual cu 1,2% in trimestrul doi din 2012", se arata la inceputul materialului.

Mai exact, potrivit IHS Global Insight, a existat un progres in reducerea deficitului fiscal si a deficitului comercial al Romaniei, care era de aproximativ 11% din PIB inainte de recesiunea globala, insa de atunci s-a stabilit la aproximativ 4% din PIB.

Bazandu-se pe aceste progrese IHS a revizuit in crestere solvabilitatea creditului suveran pe termen scurt si mediu al Romaniei cu o treapta - ridicand ratingul pe termen mediu al Romaniei la categoria "recomandat pentru investitii", scrie FT.

Kester Eddy se intreaba insa cat vor dura aceste vremuri, precizand ca doar in acest an, Romania a avut trei guverne si s-a confruntat cu un conflict intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu.

Chuck Movit, economist al IHS Global Insight pentru Romania, manifesta un optimism prudent, scrie autorul materialului.

Desigur, Movit a minimalizat revizuirea in crestere, notand ca Fitch si Moody's atribuie Romaniei categoria "recomandat pentru investiti". Acesta puncteaza si necesitatea de a se mentine politica fiscala si monetara convenita cu FMI si UE in cadrul acordului standby de 20 miliarde de euro din 2009.

"Romania inca se confrunta cu riscuri din cauza volumului nevoilor sale de finantare externa referitoare la castigurile sale in valuta, precum si volumul datoriilor sectorului sau bancar la Banca Reglementelor Internationale (BIS)", a declarat Movi.

O alta opinie citata in material este cea a lui Peter Attard Montalto, de la filiala londoneza a bancii japoneze Nomura.

"Daca tensiunile politice privind masurile de austeritate ar avea ca rezultat un guvern disfunctional, care nu este capabil sa continue indeplinirea acestor politici de consolidare, opinia noastra privind solvabilitatea va avea considerabil de suferit", a afirmat si Montatlo.

Cu alte cuvinte, incheie autorul materialului de pe Financial Times, "Romania trebuie sa perservereze, altfel toate rezultatele bune de pana acum s-ar putea inversa".

Amanarea aderarii la Schengen, marea lovitura pentru Bucuresti

Tot marti, Financial Times dezbate, intr-un alt articol, insa, aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

James Fontanella-Khan scrie ca sperantele tarii noastre de a adera la Schengen in aceasta saptamana au fost spulberate dupa ce mai multe state au declarat ca acceptarea Romaniei ar fi prematura, in contextul turbulentelor politice din aceasta tara.

O reuniune a ministrilor europeni de interne, programata pentru miercuri, la Bruxelles, in cursul careia oficialii ar fi trebuit sa voteze privind aderarea Romania la zona fara frontiere, a fost amanata dupa Germania, Tarile de Jos si Belgia au fost clare ca nu vor sustine aderarea Romaniei.

Decizia privind extinderea spatiului Schengen, care necesita acordul unanim al tuturor membrilor, poate fi intarziata si dupa alegerile parlamentare din Romania din noiembrie, potrivit diplomatilor UE.

"Intarzierea este mai mare lovitura suferita de Bucuresti, deoarece o lupta amara pentru putere intre presedinte si prim-ministru a provocat ingrijorari internationale cu privire la stabilitatea democratica a unuia dintre cei mai noi membri ai UE", adauga FT.

"Reuniunea a trebuit sa fie anulata, pentru a evita ceea ce ar fi fost o situatie jenanta pentru toate partile implicate", a declarat un diplomat UE.

In luna martie, ministrii de interne ai celor 27 de state au fost de acord sa sustina aderarea Romaniei. Avand in vedere insa situatia politica de la Bucuresti, mai multe tari s-ar razgandit.

O disputa politica acuta, in care premierul de stanga de stanga victor Ponta a redus atributiile Curtii Constitutionale, ca parte a eforturilor sale de a-l demite pe presedintele Traian Basescu, a dus ca mai multe state membre ale UE sa-si reconsidere pozitia.

Germania nu s-a opus aderarii Romaniei la spatiul Schengen, insa deteriorarea neasteptata a statului de drept a facut ca Angela Merkel, cancelarul german, sa precizeze ca este "inacceptabil ca principiile fundamentale ale statului de drept sunt incalcat intr-o tara a Uniunii Europene".

"Berlinul a realizat ca daca nu vom trimite Bucuresti un semn clar, politicienii romani nu vor aborda serios problemele ridicate de UE", a declarat un oficial UE pentru Financial Times.

Decizia de a amana votul cu privire la Romania a afectat Bulgaria, care astepta, de asemenea, un verdict final in acest sens miercuri, se arata in incheierea materialului.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#Romania Financial Ties economie, #Romania prgres economie FT, #amanare aderare Schengen FT , #PIB