INS a revizuit in crestere estimarile PIB pe T3, dupa demiterea sefului institutiei (Video)

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 10:18
3912 citiri
INS a revizuit in crestere estimarile PIB pe T3, dupa demiterea sefului institutiei (Video)

Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in urcare produsul intern brut, date ajustate sezonier, pentru trimestrul al treilea pe 2012, dupa ce premierul Victor Ponta l-a demis pe seful institutiei, Vergil Voineagu.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), PIB-ul a fost de 153,008 miliarde lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 0,4%, comparativ cu trimestrul al doilea din 2012, si cu 0,6%, fata de aceeasi perioada din 2011.

Aceste date reprezinta o ajustare cu 759 milioane lei in plus fata de estimarea anterioara.

Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, ca va schimba conducerea Institutului National de Statistica pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011.

Ponta l-a demis pe seful Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu

Potrivit prim-ministrului, INS a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, astfel ca cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 vor fi reduse cu aproape un miliard de lei, pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

INS a precizat insa ca aplica metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) - iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul.

Premierul i-a demis atat pe seful institutiei, Vergil Voineagu, cat si pe vicepresedintele Florin Ciurariu.

Florin Ciurariu, eliberat din functia de vicepresedinte al INS

Totodata, in serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru T3 2012 a fost de 169,682 miliarde lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 0,5% fata de trimestrul III 2011, fata de 168,540 miliarde lei la estimarea anterioara (in scadere cu 0,6% fata de T3 2011).

Potrivit INS, in ramura "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (+12,1%), urmata de tranzactii imobiliare (+10,5%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+7,9%).

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+4,1%) si in activitatile de informatii si comunicatii (+2,2%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (-1,0%), constructii (-1,0%), industrie (-0,5%) si intermedieri financiare si asigurari (-0,1%).

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9,6%.

Utilizarea PIB

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul III 2012 cererea interna a crescut cu 0,4 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 11,7%, in crestere cu 1,8 puncte procentuale fata de varianta provizorie (1) a produsului intern brut datorata majorarii nivelului investitiilor din sectorul public.

Consumul final total s-a redus cu 0,7%, ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (-1,3%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a majorat cu 2,0% fiind semnificativ influentata de cresterea volumului de prestatii sociale (49,6%).

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net, ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-5,2%), comparativ cu cel al importurilor (-2,3%).

PIB revizuit in urcare cu 1,142 miliarde lei pentru primele noua luni din 2012

PIB-ul estimat pentru primele noua luni din 2012 a fost de 417,410 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,2% fata de perioada similara din 2011. Anterior, INS estima un PIB de 416,268, in urcare tot cu 0,2% fata de primele noua luni din 2011.

Potrivit INS, cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+7,9%), tranzactii imobiliare (+4,7%), informatii si comunicatii (+2,0%), activitati de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+2,4%), comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,5%) si constructii (+0,7%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-20,4%), care a contribuit la formarea produsului intern brut cu 5,9% si in administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (-2,5%), cu o contributie de 8,7%.

Consumul final total a crescut cu 0,2%, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, pe seama cresterii cu 0,3% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 13,0 puncte procentuale.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#revizuire PIB T3, #crestere economica trimestrul trei 2012, #crestere economica T3 2012, #PIB trimestrul trei 2012, #PIB T3 2012 , #PIB