Realitate versus prognoze: Am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul

Luni, 21 Octombrie 2019, ora 12:39
4012 citiri
Realitate versus prognoze: Am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul
Foto: Arhiva Ziare.com

Toata constructia programului economic derulat in acest an a fost bazata pe un set de indicatori macroeconomici, revizuiti de CNSP in prognoza de primavara si ramasi la fel pana acum in lipsa unei (deja prezentate in alti ani pana la mijlocului lui octombrie) alte prognoze pentru 2019.

Din compararea cu datele disponibile deja confirmate de INS se poate vedea cum stam "la pauza" pentru cifrele privind PIB-ul si ceva mai spre mijlocul "reprizei a doua" in materie de deficite externe si curs de schimb.

Prima observatie si cea mai importanta este ca am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul si chiar peste in cazul administratiei publice (surprinzatoare cresterea pe partea de formare bruta de capital fix), dar fara a produce la nivelul care ne-ar fi permis, chiar si potrivit estimarilor oficiale, sa putem sustine echilibrele din economie.

In loc sa creasca cu 5,4%, industria, principalul sector de activitate ce da trendul general in economie, a obtinut doar un foarte anemic 0,1% si inca pe o traiectorie de scadere de la inceputul anului in curs. Agricultura a fost si ea aproape de stagnare in prima jumatate a anului, in loc sa avanseze cu cele doua procente prognozate.

Sectorul care a crescut dublu fata de estimari (beneficiind, insa, si de rezultatele mai slabe din anii anteriori, care s-au constituit drept baza de raportare) a fost cel de constructii. Cu partea buna ca a sustinut cresterea economica, dar si cu dezavantajul de a masca rezultatele slabe din sectorul manufacturier.

Apropo de sectorul manufacturier, trebuie subliniat ca preturile din economie au avansat din nou (la fel ca in multi alti ani) cu mult peste estimarile initiale. In loc de 3,5%, adica in apropierea mult mai familiarului indice al preturilor de consum pentru populatie, deflatorul cu care se ajusteaza rezultatul nominal de crestere economica a fost de 6,3 in prima jumatate a anului.

In traducere, degeaba vom atinge nivelul de PIB exprimat in lei la preturile curente (sa admitem ca o vom mai face, desi dupa doar 440 miliarde lei in S1 avem nevoie de 591 miliarde lei pe S2) daca va trebui sa-l diminuam cu mult mai mult decat am luat initial in calcul, pentru a face trecerea in termeni reali de crestere economica. Cea care conteaza si ar trebui luata ca reper cand ne aruncam in a acorda cresteri sustenabile de venituri.

Citeste mai multe despre Realitatea versus prognozele: situatia la zi a indicatorilor pe 2019 pe Curs de Guvernare.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#prognoze economie, #PIB Romania , #PIB