Ziare.com

De ce vom fi mereu cu cativa pasi in urma celorlalte state europene?

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 09:33

   

De ce vom fi mereu cu cativa pasi in urma celorlalte state europene?
Bunastarea unei natiuni si a locuitorilor ei de cele mai multe ori este masurata prin indicatorii economici standard de tipul: produs intern brut (PIB), PIB pe cap de locuitor, rata somajului, volumul datoriei publice, salariul mediu etc. Insa, din pacate, adesea este trecut cu vederea indicatorul semnal in privinta evolutiei viitoare a bunastarii populatiei.

Nu poti spera ca vei avea un nivel de trai superior altor state dezvoltate economic din Uniunea Europeana atat timp cat investitiile in cercetare si dezvoltare sunt, in fiecare an, mult inferioare celor din statele respective.

Raportul Eurostat

Conform unui raport Eurostat (Institutul de Statistica al Uniunii Europene), in anul 2013 cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea (R&D - research and development) au reprezentat in Romania doar 0,39% din PIB, tara noastra situandu-se din acest punct de vedere pe ultimul loc in UE.

Atentie, nu vorbim aici de suma din PIB cheltuita, care este oricum foarte redusa, ci de ponderea acestor cheltuieli in totalul produsului intern brut.

Ca o comparatie, la nivelul intregii Uniuni Europene, in 2013, cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare au reprezentat in medie 2,08% din PIB, cele mai mari valori inregistrandu-se, deloc surprinzator in economiile puternic dezvoltate precum Finlanda (3,32%), Suedia (3,21%), Danemarca (3,05%) si Germania (2,94%).

Daca raportam acest 0,39% din PIB al nostru, la alte economii din afara UE precum Statele Unite (2,81% in 2012), Japonia (3,38% in 2011) sau Coreea de Sud (4,04% in 2011), ne dam seama ca doar investind in cercetare si dezvoltare putem sa aveam un viitor in care sa beneficiem de tehnologia pe care o producem singuri pentru a ne usura viata si nu un viitor in care, prin tehnologia utilizata, vom fi intotdeauna cu cativa pasi in urma celorlati.

Cine nu investeste in R&D (Cercetare si Dezvoltare)

Putem sa justificam aceasta situatie prin faptul ca nu avem suficienti bani, ca statul are alte prioritati, ca bugetarii sunt prost platiti, ca avem nevoie de autostrazi etc.

Insa daca ne uitam mai atent pe raportul Eurostat, observam ca cea mai mare pondere a cheltuielilor guvernamentale in totalul cheltuielilor cu cercetarea se inregistreaza in Romania cu 49%, la distanta foarte mare de Bulgaria care este pe locul doi cu 30%, in conditiile in care media la nivelul Uniunii Europene a cheltuielor guvernamentale cu cercetarea in totalul cheltuielilor cu cercetarea a fost de 12%.

Ce inseamna asta? Punand cap la cap cele doua informatii, rezulta ca valoarea investitiilor companiilor private si ale institutiilor de invatamant superior in R&D (cercetare si dezvoltare) este mult inferioara celorlalte state europene si nu numai.

Cauze si solutii

 • 1. Sectorul de business


 • Guvernul, prin programele sale, ar trebui sa stimuleze sectorul local de business sa investeasca in cercertare si dezvoltare.

  Cum ar putea face asta? Desigur, prin acordarea de facilitati pentru companiile care desfasoara o astfel de activitate, dupa modelul celor din industria de IT.

  Putem lua aici ca exemplu chiar Franta, care, in ciuda problemelor structurale cu care se confrunta, cu un numar ridicat de someri, cu tinte ratate in privinta deficitului bugetar de 3% stabilit prin regulile UE; cu toate acestea, asigura un mediu prielnic pentru cercetare si dezvoltare, peste 17.000 de companii beneficiind de avantaje fiscale si subventii pentru investitii.

 • 2. Institutiile de studii superioare


 • Principala deficienta a invatamantului romanesc este ca prin programele sale nu stimuleaza suficient de mult inovarea in randul copiilor. Mai mult decat atat, orientarea este data mai degraba spre memorarea unor informatii, care cu siguranta dupa o perioada vor fi uitate si nu-i vor mai fi utile celui care si le-a insusit.

  Mergand mai departe spre institutiile de invatamant superior, in ziua de astazi aproape oricine termina o facultate de stat sau privata.

  Intrebarea mea este daca din taxele pe care si le insusesc de la studenti universitatile ar fi obligate prin lege sa aloce un procent in domeniul cercetarii si dezvoltarii, nu am avea premize pentru un viitor ceva mai bun?

  Marius Sandu
  Expense Consulting
  www.ReducereCosturi.ro

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 1762 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  5 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  citeste despre PARADOXUL LUI ZENON

  si ai sa afli raspunsul la intrebare !

   

  Raspunsul la intrebare ar fi ....

  ...ca nu putem produce noi cat pot fura "baietii destepti"
  Cand vine vorba de construit stadioane grandioase se gasesc bani imediat .
  Cand vine vorba de investit bani in cercetare, educatie ...fondurile dispar ca suflate de vant.
  Fondurile pentru constuctia de noi biserici ...si catedrale pentru mantuirea noastra ...sunt nelimitate in fiecare an.
  Poate de aceea pozitia noastra va fi mereu in coada plutonului.

   

  ...................Daca ar fi Numai atit! Iata ce nu Admite,..

  ...Nimeni! Chiar profesorii universitari, academicienii, sint plafonati,complect depasiti de nivelul celor din tari dezvoltate!Si-si incaseaza salariile sa zicem 'simtite',educind PROST, noile generatii la nivele inferioare! Atunci daca profesorul nu stie prea multe,de unde sa stie elevul sau studentul! Pe astia apoi sa-i pui in Centre de Cercetare sa redescopere ROATA?...
  viorel ratiu cincinnati oh usa

  Aceeași situație și in sport !!!

  Echipele sunt finanțate de primării,adică din banii publici,cand ar trebui o lege a sponsorizării să fie finanțate din sectorul privat(49% față de 12% media evropeană).Aspus și Hagi o vorbă mare !!!

   

  Degeaba propui!

  Bogatasul roman nu da, mai degraba baga la tescherea! Asa sunt romanii, zgarciobi!


  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor