De ce vom fi mereu cu cativa pasi in urma celorlalte state europene?

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 09:33
3398 citiri

Bunastarea unei natiuni si a locuitorilor ei de cele mai multe ori este masurata prin indicatorii economici standard de tipul: produs intern brut (PIB), PIB pe cap de locuitor, rata somajului, volumul datoriei publice, salariul mediu etc. Insa, din pacate, adesea este trecut cu vederea indicatorul semnal in privinta evolutiei viitoare a bunastarii populatiei.

Nu poti spera ca vei avea un nivel de trai superior altor state dezvoltate economic din Uniunea Europeana atat timp cat investitiile in cercetare si dezvoltare sunt, in fiecare an, mult inferioare celor din statele respective.

Raportul Eurostat

Conform unui raport Eurostat (Institutul de Statistica al Uniunii Europene), in anul 2013 cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea (R&D - research and development) au reprezentat in Romania doar 0,39% din PIB, tara noastra situandu-se din acest punct de vedere pe ultimul loc in UE.

Atentie, nu vorbim aici de suma din PIB cheltuita, care este oricum foarte redusa, ci de ponderea acestor cheltuieli in totalul produsului intern brut.

Ca o comparatie, la nivelul intregii Uniuni Europene, in 2013, cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare au reprezentat in medie 2,08% din PIB, cele mai mari valori inregistrandu-se, deloc surprinzator in economiile puternic dezvoltate precum Finlanda (3,32%), Suedia (3,21%), Danemarca (3,05%) si Germania (2,94%).

Daca raportam acest 0,39% din PIB al nostru, la alte economii din afara UE precum Statele Unite (2,81% in 2012), Japonia (3,38% in 2011) sau Coreea de Sud (4,04% in 2011), ne dam seama ca doar investind in cercetare si dezvoltare putem sa aveam un viitor in care sa beneficiem de tehnologia pe care o producem singuri pentru a ne usura viata si nu un viitor in care, prin tehnologia utilizata, vom fi intotdeauna cu cativa pasi in urma celorlati.

Cine nu investeste in R&D (Cercetare si Dezvoltare)

Putem sa justificam aceasta situatie prin faptul ca nu avem suficienti bani, ca statul are alte prioritati, ca bugetarii sunt prost platiti, ca avem nevoie de autostrazi etc.

Insa daca ne uitam mai atent pe raportul Eurostat, observam ca cea mai mare pondere a cheltuielilor guvernamentale in totalul cheltuielilor cu cercetarea se inregistreaza in Romania cu 49%, la distanta foarte mare de Bulgaria care este pe locul doi cu 30%, in conditiile in care media la nivelul Uniunii Europene a cheltuielor guvernamentale cu cercetarea in totalul cheltuielilor cu cercetarea a fost de 12%.

Ce inseamna asta? Punand cap la cap cele doua informatii, rezulta ca valoarea investitiilor companiilor private si ale institutiilor de invatamant superior in R&D (cercetare si dezvoltare) este mult inferioara celorlalte state europene si nu numai.

Cauze si solutii

  • 1. Sectorul de business
  • Guvernul, prin programele sale, ar trebui sa stimuleze sectorul local de business sa investeasca in cercertare si dezvoltare.

    Cum ar putea face asta? Desigur, prin acordarea de facilitati pentru companiile care desfasoara o astfel de activitate, dupa modelul celor din industria de IT.

    Putem lua aici ca exemplu chiar Franta, care, in ciuda problemelor structurale cu care se confrunta, cu un numar ridicat de someri, cu tinte ratate in privinta deficitului bugetar de 3% stabilit prin regulile UE; cu toate acestea, asigura un mediu prielnic pentru cercetare si dezvoltare, peste 17.000 de companii beneficiind de avantaje fiscale si subventii pentru investitii.

  • 2. Institutiile de studii superioare
  • Principala deficienta a invatamantului romanesc este ca prin programele sale nu stimuleaza suficient de mult inovarea in randul copiilor. Mai mult decat atat, orientarea este data mai degraba spre memorarea unor informatii, care cu siguranta dupa o perioada vor fi uitate si nu-i vor mai fi utile celui care si le-a insusit.

    Mergand mai departe spre institutiile de invatamant superior, in ziua de astazi aproape oricine termina o facultate de stat sau privata.

    Intrebarea mea este daca din taxele pe care si le insusesc de la studenti universitatile ar fi obligate prin lege sa aloce un procent in domeniul cercetarii si dezvoltarii, nu am avea premize pentru un viitor ceva mai bun?

    Marius Sandu

    Expense Consulting

    www.ReducereCosturi.ro

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
    #investitii cercetare dezvoltare, #investitii Romania, #PIB Romania , #PIB