FIB, indicatorul Fericirii Interne Brute, in locul sperietorii PIB (II)

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 07:27
3059 citiri
FIB, indicatorul Fericirii Interne Brute, in locul sperietorii PIB (II)

In prima parte a articolului, vorbeam despre PIB, indicatorul din care ne-am facut un fetis si care, in limitele sale economice, nu este capabil sa masoare decat parametri financiari.

FIB, indicatorul Fericirii Interne Brute, in locul sperietorii PIB (I)

O lume prospera, care da foc la masini si magazine

In legatura cu aceasta, un profesor american a descoprit ca in micutul stat Bhutan, din Himalaya, guvernul se ghideaza dupa alti indicatori, mai generosi, in timp ce noi nu vrem sa recunoastem decat PIB, cel pe care specialistii il socotesc singurul valoros, in timp ce lumea se declara din ce in ce mai nemultumita.

Si, cand zic lumea, nu ma refer neaparat la sondaje. Sondajele le fac tot expertii si economistii, pe esantioanele socotite ca reprezentative.

Cand zic lumea ma gandesc la anumite categorii de oameni care, in loc sa se simta fericiti ca traiesc intr-o societate cu un PIB atat de ridicat, se dau in spectacol, spargand vitrinele, dand foc automobilelor, distrugand parcurile publice si cerand demisia demnitarilor.

Asemenea imagini nu trebuie cautate in capitala Somaliei, a statului Congo sau a statului Samoa. Ele s-au gasit foarte de curand la Paris, Londra, Madrid, Berlin. Sunt exact locurile cu un PIB de invidiat, dar cu oameni nefericiti, nemultumiti si violenti.

Un stat fara convulsii sociale

O alta personalitate in domeniu, profesorul Peter Singer, de la Universitatea din Princetown, impresionat de relatarile despre statul himalayan Bhutan, s-a depalasat si el in zona, hotarat sa cerceteze indicatorul global cu care lucreaza personalitatile locale.

A avut sansa sa asiste la o conferinta nationala organizata pe tema indicatorului lor, "Fericirea interna bruta", descoperind ca tema este evoluata dintr-o veche traditie, fara pretentii de teorie, pe care conducatorii au preluat-o si au facut-o principiu de lucru.

Din concluziile sale, publicate in Project Syndicate, remarcam faptul ca niciun conducator al satului Bhutan nu si-a facut un scop unic din a urmari indicatori economici. Ei si-au formulat indicatori proprii, cam rudimentari, in care au inclus, asa cum s-au priceput, criterii care asigura bucuria imateriala a oamnilor, multumirea lor si, ca urmare - zic ei - fericirea.

Din vremuri imemoriale, in statul Bhutan nu s-au manifestat nemultumiri, razvratiri sau proteste. Inainte de a aparea protestul, conducatorii sesizeaza dereglarea indicatorului lor global. Daca mocneste nemultumirea, n-o lasa sa evolueze.

Fericirea din Nigeria si cea din Suedia

Fireste, oricine s-ar putea intreba care sunt criteriile concrete si numerice pentru a defini un asemenea indicator. Criteriile lor sunt raporturi estimate, nu calculate, dintre favorabil si nefavorabil, pozitiv si negativ, acceptabil sau inacceptabil pentru viata societatii.

Prin insumarea ponderata a acestor raporturi ei obtin indicatorul global, iar demnitarii statului se ostenesc sa-l tina cat mai ridicat. Poate nu ai nevoie de un PIB mare ca sa fii fericit.

Fireste, fericirea nu este aceeasi pentru toti. In fond, sunt doua puncte de vedere. Primul ia in calcul fericirea de a spera, a conta pe propriile proiecte si pe propriul viitor. Al doilea pune la socoteala fericirea ca ai reusit ce ti-ai dorit si poate nici nu doresti mai mult. Poti fi fericit si intr-un caz, si in altul.

Fericitii pe primul considerent s-au identificat printre cei din Nigeria, Mexic, Brazilia si Puerto Rico. Pe fericitii din categoria a doua ii gasim in tarile bogate, ca Danemarca si Suedia.

Oarecum mirati de faptul ca ne vine greu sa intelegem logica lor, cei din statul Bhutan s-au adresat Natiunilor Unite, in luna iulie a acestui an, cu un proiect de rezolutie, prin care propuneau instituirea in intreaga lume a indicatorului "fericirea interna bruta", in locul mult vehiculatului PIB.

Primul succes: ONU a luat problema in serios

Adunarea Generala a adoptat propunerea. In plus, a felicitat delegatia statului Bhutan pentru propunerea de a se organiza in luna aceasta, cu prilejul celei de a 66-a sesiuni ONU, o masa rotunda pentru dezbaterea problemelor noului indicator, care va trebui introdus.

Este greu sa ne imaginam ce rezultate ar putea avea o asemenea actiune, cam bizara, dar daca insasi ONU s-a implicat, avem dovada ca specialistii au luat-o in serios.

N-ar fi exclus ca, cercetand la cel mai inalt grad de competenta, sa se confirme ca este posibil un indicator mult mai cuprinzator decat celebrul PIB, un instrument foarte bun, dar care ii serveste numai pe economisti.

Atentie la termen: pentru economisti, nu pentru politicieni, care uneori se cramponeaza din rasputeri de PIB, si chiar il analizeaza la masa rotunda, fara sa fie macar specialisti in economie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#PIB, #produs intern brut, #fericirea interna bruta, #FIB, #FIB ONU, #indice fericire ONU , #PIB