Nivelul de trai din Bucuresti, peste Roma, Berlin sau Madrid - Top cei mai saraci din UE

Vineri, 29 Mai 2015, ora 07:58
12210 citiri
Nivelul de trai din Bucuresti, peste Roma, Berlin sau Madrid - Top cei mai saraci din UE

Nivelul de trai din regiunea Bucuresti-Ilfov a urcat la 131% din media UE, potrivit datelor publicate saptamana aceasta de Eurostat referitoare la PIB-ul regional pe anul 2013 (decalajul de timp este cel obisnuit, data fiind tehnica de prelucrare statistica a datelor).

Astfel, zona capitalei Romaniei a devansat in termeni comparabili orase precum Madrid (128%), Roma (118%), Berlin (113%), Lisabona (108%) si Budapesta (108%).

Indicatorul utilizat a fost Produsul Intern Brut pe locuitor calculat la paritatea puterilor de cumparare standard, adica ajustat cu nivelul preturilor din fiecare tara.

Astfel, cele 17.400 de euro pe locuitor ale Bucurestiului si imprejurimilor au fost echivalate cu 34.900 de euro pe locuitor in conditiile preturilor medii la nivel european.

Din pacate, insa, cinci din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei au continuat sa figureze in top 20 al celor mai sarace regiuni ale Uniunii, ocupand locurile 5 (Regiunea Nord-Est, aflata la 34% din media UE), 9 - 10 (regiunile Sud-Vest Oltenia si Sud-Vest Muntenia, ambele cu cate 41%), 14 (Sud-Est cu 45%) si 15 (Nord-Vest, cu 47%).

In context, marea surpriza o constituie aparitia pe primul loc in clasamentul saraciei a unei regiuni din Franta, si anume Mayotte, care a inregistrat un nivel al PIB/locuitor de doar 27% din media UE.

In afara de aceasta, au mai aparut la coada celor 273 de regiuni europene analizate cinci regiuni din Bulgaria, patru din Ungaria si cinci din Polonia.

De remarcat si pozitionarea "imprastiata" a rezultatelor din Romania (intre 34% si 47%), spre deosebire de omogenizarea din ce in ce mai evidenta in cazul Bulgariei (30% - 37%), Ungariei (40% - 45%) si Poloniei (48% - 49%). Cu alte cuvinte, la noi se traieste in majoritatea provinciilor diferit de prost, iar la ei cam la fel de prost.

Citeste mai multe despre Nivelul de trai din regiunea Bucuresti-Ilfov - 131% din media UE! Moldova si Oltenia - la capatul opus

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#nivel trai Bucuresti Romania, #top regiuni sarace UE , #PIB