O noua tara pe harta Europei? Ce urmeaza pentru Catalonia

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 20:21
7485 citiri
O noua tara pe harta Europei? Ce urmeaza pentru Catalonia
Foto: Arhiva Ziare.com

Partidele politice care sustin separarea de Spania au castigat alegerile de duminica din Catalonia, astfel ca regiunea din nord-estul tarii pare a fi cu un pas mai aproape de a obtine independenta.

Politicienii victoriosi nu s-au ferit sa isi faca publice intentiile, arata Washington Post.

"Catalanii au votat pentru independenta", a spus Artur Mas, seful executivului regional catalan in exercitiu, care sustine secesiunea.

In consecinta, alegerile de duminica sunt percepute ca un referendum neoficial pentru separarea de restul tarii.

Catalonia se vrea independenta: Reactia bizara a partidului care conduce Spania

Nu e o majoritate absoluta

Catalonia este cea mai bogata regiune din Spania, care are o istorie si cultura proprie.

Cu o saptamana inainte de alegeri, cativa politicieni care sustin independenta au insistat ca regiunea are dreptul de a controla destinul sau, la fel ca Danemarca si Austria, doua natiuni europene, apropiate ca numar de locuitori.

"Spania nu va putea ignora o majoritate clara", a transmis atunci Roger Albinyana, secretar pentru Afaceri Externe din guvernul regional catalan.

Insa adevarul este ca separatistii nu au reusit sa obtina asa ceva.

Intr-adevar, partidele care sustin secesiunea au primit cele mai multe voturi, astfel ca vor reusi sa controleze Guvernul regional, dar au obtinut sub 50% din sufragii.

Partidele separatiste din Catalonia, aproape de o victorie in alegerile regionale - exit-poll

Opozitia lui Rajoy

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, care se opune separarii Cataloniei, vede rezultatul alegerilor intr-o alta lumina.

"Am vazut pluralitatea din Catalonia. Cei care si-au propus sa ne desparta unii de altii nu au obtinut sprijinul legal", a transmis seful Guvernului de la Madrid.

Rajoy asteapta cu sufletul la gura alegerile nationale, ce vor avea loc in acest an, mai ales ca Pablo Iglesias, care conduce partidul anti-austeritate Podemos, aflat in prezent pe locul al treilea in sondaje, a transmis ca vrea sa ofere catalanilor dreptul de a-si alege propriul destin.

Formatiunile politice se uita la modelul Scotiei, care a organizat un referendum pentru declararea independentei fata de Marea Britanie. Acolo, chiar daca tabara "nu" a castigat, regiunea s-a transformat dintr-o zona marginalizata a Regatului, intr-o forta politica.

Ce fac catalanii

In absenta unui dialog constructiv cu Madridul, liderii politici care sustin secesiunea sustin ca vor face pasii necesari pentru independenta, chiar daca Guvernul central nu le va sansa sa organizeze un referendum pe aceasta tema.

Astfel, ei vor face miscarile necesare pentru a intari structurile necesare unui stat independent in urmatoarele 18 luni, pasi ce vor include realizarea unui draft pentru Constitutie si consolidarea mai multor agentii.

Dar detaliile concrete sunt greu de implementat, iar politicienii pro-independenta se vor lovi si de unele obstacole legale.

Alegeri in Catalonia: Ghidul votului pentru independenta

Catalonia genereaza cam 20% din PIB-ul Spaniei si multi lideri si-au exprimat nemultumirea fata de faptul ca regiunea simte o presiune prea mare din partea restului tarii.

Insa mai e un lucru interesant. Catalanii, ca si scotienii, se mandresc cu faptul ca fac parte din Uniunea Europeana, cu toate ca ambele regiuni doresc sa se separe de tarile-mama.

Asta in conditiile in care increderea in UE e in scadere, per total, iar partidele nationaliste si extremiste au castigat teren pe Batranul Continent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#Catalonia separare Spania, #catalonia independenta spania, #ce urmeaza catalonia , #PIB
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Ce urmeaza pentru Catalania ? Ce a urmat pentru Tinutul Secuiesc !