PIB-ul nu mai e de ajuns pentru a masura progresul

Luni, 31 August 2009, ora 23:42
1592 citiri
PIB-ul nu mai e de ajuns pentru a masura progresul

Comisia Europeana vrea sa realizeze noi indicatori pentru a masura progresul in UE, care sa se axeze pe mediul inconjurator si calitatea vietii, in conditiile in care considera ca produsul intern brut (PIB) nu mai este un indicator satisfacator.

Intr-un proiect ce va fi publicat in 8 septembrie, executivul european estimeaza ca PIB-ul, creat in 1930 si care este in prezent principalul indicator dupa care se masoara cresterea economica, se dovedeste limitat, deoarece "nu masoara durabilitatea mediului inconjurator sau integrarea sociala" a cetatenilor, potrivit AFP.

Astfel, Bruxelles-ul vrea sa creeze indicatori complementari PIB, mai cuprinzatori si mai apropiati de preocuparile oamenilor. Una din propuneri prevede crearea unui "indice social global" al UE, pentru a masura mai bine inegalitatile sociale si pentru a imbunatati indicatorii referitori la calitatea vietii.

In materie de mediu natural, Bruxelles-ul prevede lansarea in 2010 a unei versiuni pilot a unui indice al "presiunii mediului". "Acest indice va reflecta poluarea si orice atingere adusa mediului pe teritoriul Uniunii Europene", subliniaza Comisia.

"O scadere a valorii indicelui va semnifica ca s-au realizat progrese in materie de protectie a mediului", in timp ce o crestere va arata o tendinta inversa, precizeaza CE. Indicele va masura si schimbarile climatice, modul de utilizare a energiei, efectele poluarii asupra sanatatii sau calitatea apei.

Bruxelles-ul intentioneaza, de asemenea, sa studieze fezabilitatea introducerii unor indicatori care sa masoare nivelul de satisfactie al cetatenilor si sa realizeze un tablou de ansamblu al dezvoltarii durabile, care sa indice in ce masura politicile actuale tin cont de limitele resurselor naturale.

Miza noului proiect este largirea sferei indicatorilor actuali folositi in UE, incluzand tematici sociale si de mediu. Noul proiect face parte, de altfel, dintr-un proces mai larg, demarat de cativa ani la nivel mondial, de gandire a unor modalitati de a completa PIB-ul, la presiunea miscarilor altermondialiste si a unor ONG-uri. Acestea militeaza, intre altele, pentru masurarea "amprentei ecologice" a economiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#progres economic UE PIB, #monopol PIB , #PIB
Comentarii
S
SS-Independentul
rank 1
Mai bine s-ar gandi UE la un sistem social-politic fara bani, ori cel putin, fara bancheri !