Presa internationala - WikiLeaks: PIB-ul Chinei este falsificat

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 08:48
3454 citiri
Presa internationala - WikiLeaks: PIB-ul Chinei este falsificat

WikiLeaks afecteaza imaginea Chinei prin contestarea datelor PIB-ului, venita de la cel mai inalt nivel. In Europa, Germania isi pastreaza pozitia inflexibila cu privire la criza statelor europene, iar Irlanda incepe sa se obisnuiasca cu rolul de victima directa a crizei financiare, pregatind terenul pentru celelalte state din sudul Europei a caror independenta financiara este puternic amenintata.

Cifrele PIB-ului chinezesc sunt "facute de mana" si de aceea sunt irelevante, a declarat in 2007 cel ce urma sa preia conducerea guvernului chinez, conform unor faxuri diplomatice americane, facute publice de catre WikiLeaks.

Li Keqiang, liderul Partidului Comunist intr-una dintre provinciile chineze, s-a aratat neobisnuit de sincer intr-o declaratie facuta ambasadorului SUA in China, Clark Randt, conform unui raport confidential facut dupa respectiva intalnire si facut public de WikiLeaks, citat de Reuters.

Raportul american arata ca Li, care este in prezent vice-premier al Chinei, se concentra pe trei aspecte pentru a evalua economia provinciei pe care o conducea: consum de electricitate, volumul transporturilor de marfa si nivelul creditarii.

"Prin analiza acestor trei cifre, Li spune ca poate masura cu o relativa acuratete viteza cresterii economice. Toate celelalte cifre, in special statisticile PIB-ului 'sunt doar pentru referinte' a adaugat acesta zambind" se arata in faxul oficial.

Reprezentantii Ministerului de Externe chinez a refuzat sa faca declaratii cu privire la aceste informatii si a facut trimitere la solicitarile facute saptamana trecuta de catre oficialii chienzi catre SUA sa rezolve problema WikiLeaks.

Merkel respinge propunerile cu privire la criza

Angela Merkel, cancelarul german, a respins doua dintre cele mai sustinute idei pentru combaterea crizei din zona euro.

Aceasta nu a vazut niciun motiv pentru care ar trebui crescut nivelul fondului de urgenta al blocului euro - in prezent, in valoare de 440 miliarde euro - in conditiile in care tratatele europene nu permit emiterea unor titluri de debit (bonduri) valabile pentru intreaga Uniune, bonduri nediferentiate care ar permite obtinerea de imprumuturi de catre tari cu situatii economice diferite, in schimb cu dobanzi similare, arata Financial Times.

Respingerea venita din partea Germaniei lasa singura Banca Centrala Europeana, in lupta sa impotriva extinderii crizei debitelor suverane; BCE are la dispozitie ca singura masura cumpararea agresiva de titluri de stat emise de tarile cu probleme, astfel incat guvernele acestora sunt finantate direct de catre BCE, la dobanda artificial mentinuta la un nivel scazut. In momentul de fata, Spania si Portugalia sunt cele mai aproape de o interventie cu imprumuturi directe externe.

Propunerile de crestere a fondului de sprijin au castigat simpatia publica in weekend, cand ministrul belgian de Finante, Didier Reynders, care este si presedinte al consiliului pe probleme economice al UE, a sustinut aceasta miscare, declarand ca are parte de sprijin din partea FMI. BCE si-a aratat, de asemenea, sprijinul pentru aceasta crestere a fondului de sprijin.

Irlanda simte tot mai puternic efectele crizei

Dezbaterea cu privire la pachetul international in valoare de peste 80 miliarde de euro menit salvarii economiei irlandeze va atinge punctul maxim marti, cand primul-minitru irladez, Brian Cowen, a carui pozitie politica este deja slabita, se va adresa Parlamentului in incercarea de a obtine sprijin pentru cel mai dur program de austeritate din toata Europa.

Insa faptul cel mai greu acceptat de catre irlandezi este acela ca finantele Irlandei vor ajunge din nou sa fie coordonate din afara pentru urmatorii 20 sau 30 de ani, se arata intr-un editorial de pe New York Times.

Criza financiara a afectat puternic sensibilitatile irlandezilor, poate la fel de puternic cum a afectat si buzunarele. Totusi, in ciuda tuturor contestarilor, se accepta la nivel general faptul ca acest sprijin financiar este unul necesar, cu toate ca discutiile se poarta in continuare in jurul potentialilor vinovati pentru situatia actuala.

Dezacordul cu privire la originea acestei probleme va fi lamurit in Parlament, unde coalitia primului ministru pierde teren, ridicand astfel temeri cu privire la planul de austeritate si masurile de salvare a economiei. Pana la Craciun formatiunea politica care se gaseste la conducere va trebui sa lupte pentru fiecare vot pe care il poate obtine pentru a reusi sa obtina votarea masurilor de austeritate care au ca tinta reducerea deficitului bugetar cu 8 miliarde de dolari anul viitor - urmand ca in urmatorii 4 ani acesta sa fie redus cu 20 miliarde dolari.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#scandal WikiLeaks, #PIB China falsificat, #criza debite suverane, #criza UE, #pachet salvare Irlanda , #PIB