Romania a inregistrat a sasea scadere a PIB din UE

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 13:45
1976 citiri
Romania a inregistrat a sasea scadere a PIB din UE
Foto: Arhiva

Romania a avut in trimestrul al doilea din acest an a sasea scadere a produsului intern brut din Uniunea Europeana, de 8,7% fata de trimestrul similar din 2008, mult peste media de pe ansamblul intregii UE de 4,9%, potrivit datelor revizuite publicate, miercuri, de Eurostat.

Datele privind evolutia produsului intern brut (PIB) al Romaniei au fost usor imbunatatite, contractia fiind ajustata de la 8,8% la 8,7%, in timp ce pentru ansamblul UE, datele au fost inrautatite, de la -4,8% la -4,9%.

In zona euro, produsul intern brut s-a contractat cu 4,8%, fata de 4,7% in estimarea precedenta.

Polonia a ramas singurul dintre statele membre ale UE ce a inregistrat o crestere a economiei in al doilea trimestru, cu 1,4% fata de aceeasi perioada din 2008.

Cele mai semnificative diminuari ale economiei au avut loc in trimestrul II in Lituania (-20,4%), Letonia (-17,3%), Estonia (-16,1%), Slovenia (-9%) si Finlanda (-8,9%), comparativ cu intervalul similar din 2008.

Fata de trimestrul anterior, economia Romaniei s-a comprimat cu 1,1%, a sasea scadere din UE, contractie similara celei inregistrate in Olanda si Spania. Scaderea medie de la nivelul intregului bloc comunitar a fost de 0,3%, iar cea de la nivelul zonei euro, de 0,2%, arata datele Eurostat.

Cea mai mare crestere fata de trimestrul I a fost inregistrata in trimestrul al doilea de Slovacia, de 2,2%, urmata de Slovenia (+0,7%) si Polonia (+0,5%).

In perioada aprilie-iunie, consumul gospodariilor a scazut in UE cu 0,1%, dar a crescut cu 0,1% in zona euro, in timp ce investitiile s-au micsorat cu 2,3% in UE si cu 1,5% in zona euro. Exporturile au scazut cu 1,7% in UE si cu 1,5% in zona euro, iar importurile s-au diminuat cu cate 2,9% in blocul comunitar si in cele 16 state care sunt in zona euro.

Economia SUA s-a redus cu 3,8% fata de trimestrul al doilea din 2008, iar cea a Japoniei s-a comprimat cu 7,2% in acelasi interval.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Romania scadere economica, #Romania scadere PIB, #Romania scadere econonica UE , #PIB
Comentarii