Romania celor 2 viteze: Regiunile care vor prospera si cele care se vor afunda in saracie

Marti, 01 Martie 2016, ora 12:09
8117 citiri
Romania celor 2 viteze: Regiunile care vor prospera si cele care se vor afunda in saracie
Foto: Arhiva Ziare.com

Jumatate dintre regiunile cu un nivel de trai inferior mediei nationale isi vor continua declinul in urmatorii trei ani, in vreme ce alte trei regiuni din Romania se vor apropia de indicatorii medii de la nivel national, reiese din cea mai recenta analiza a Comisiei Nationala de Prognoza (CNP) in profil teritorial.

Dintre cele 21 de regiuni din UE cu un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor sub 50% din media europeana, patru se afla in Romania, regiunea Sud-Est avand un PIB pe cap de locuitor de 50% din media europeana, potrivit unui raport emis la finele saptamanii trecute de Comisia Europeana.

Trei dintre regiunile al caror nivel de dezvoltare se afla sub media nationala vor inregistra o accentuare a indicelui de disparitate, iar celelalte trei vor mai recupera din decalaj in urmatorii trei ani, reiese din prognoza CNP.

Situatia este similara si in ceea ce priveste alinierea castigului salarial mediu net lunar la media nationala.

Asadar, judetele din regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, vor inregistra in 2018 un indice de disparitate (diferenta dintre nivelul mediu al regiunii si nivelul mediu de la nivel national) de 94,4% in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor, in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de nivelul din 2015.

Unde se afla Romania in topul celor mai sarace regiuni din UE - raport Eurostat (Video)

In cazul regiunii Nord-Vest si a regiunii Nord-Est, scaderea va fi de 0,1 la suta.

Pe de alta parte, regiunea Sud-Vest Oltenia se va apropia cu 0,9 puncte procentuale de media nationala a PIB-ului pe cap de locuitor, regiunea Sud Muntenia cu 0,6 procente, iar regiunea Sud-Est cu 0,5 procente, potrivit analizei CNP.

Regiunile Vest si Bucuresti-Ilfov, ambele cu un nivel de dezvoltare peste media nationala, vor consemna scaderi de 0,2 procente, respectiv 3,5 procente.

In ceea ce priveste evolutia salariilor, regiunile Nord-Est, Sud-Est si Sud-Vest Oltenia se vor indeparta de media nationala, in vreme ce Sud-Muntenia, Nord-Vest si Centru se vor apropia.

Citeste mai departe despre CNP/ Romania celor "2 viteze": Trei regiuni se vor apropia in 2018 de nivelul mediu national de dezvoltare, iar alte trei se vor indeparta pe Curs de Guvernare

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#regiuni dezvoltare Romania PIB, #regiuni sarace Romania, #regiuni Romania 2 viteze , #PIB