Ziare.com

Romania, peste UK si Italia la nivelul de trai din zonele preponderent urbane

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 08:54

   

Romania, peste UK si Italia la nivelul de trai din zonele preponderent urbane
O analiza facuta de Eurostat ofera o surpriza de proportii pentru noi: Romania figureaza in prima jumatate a celor 25 de tari, pentru care au fost disponibile datele, din perspectiva nivelului de trai al locuitorilor din zonele predominant urbane.

Cifrele tin cont de PIB-ul pe cap de locuitor, ajustat cu nivelul preturilor din tara respectiva fata de media europeana, pentru a asigura ca datele sunt comparabile la nivel international.

Potrivit definitiei oferite de Eurostat, regiunile predominant urbane sunt acele regiuni ale unei tari in care populatia rurala reprezinta mai putin de 20% din total.

Mai mult, Romania figureaza ca fiind peste media europeana a nivelului de trai din zonele preponderent urbane si depaseste la acest indicator mari puteri economice ale continentului precum Italia sau Marea Britanie.

Spania apare la sase locuri in urma noastra, cu un PIB/locuitor mai redus cu peste 20%, iar Polonia figureaza de-abia pe locul 5 din coada, fiind cu aproape 25% sub tara noastra.

Nu suntem, insa, un caz singular. Din fostul bloc estic, mult inaintea noastra apar Slovacia (locul 2, dupa campioana regiunilor predominant urbane Irlanda) si Ungaria.

Explicatia acestui paradox consta, in principal, nu atat in preturile mai reduse din unele tari, cat in diferentele considerabile dintre urban si rural constituite in teritoriu.

Eurostat a luat in acest scop drept referinta un indicator de bunastare, constand in proportia celor care ating sau depasesc 150% din media nationala a venitului pe locuitor dupa trei categorii de nivel de urbanizare (zone rurale, orase si suburbii, mari orase).

Aici ne situam pe primul loc la decalajul acestor indicatori intre sat si marile orase, inaintea Bulgariei si cu un procentaj superior tarilor baltice ca grad de concentrare a bogatiei la nivel individual in marile orase.

Daca Romania are o diferenta de circa 34% intre marile orase si zonele rurale, tari precum Austria sau Germania se incadreaza in mai putin de 5%.

De remarcat si situatia speciala a Marii Britanii, tara aflata intr-un tip de postindustrializare pronuntata, ce a determinat o inversare greu de conceput pentru romani. Adica proportia celor cu venituri mai mari fata de media nationala este mai ridicata in zona rurala.

Citeste mai departe despre paradoxul romanesc, unde nivelul de trai din regiunile predominant urbane este peste media UE


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4888 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi,domne, ce spune imperalistii astia nune incalzaste cu nimica

Finca stie toata lumea ca imperalistii, iei de obicei minte si al doilea, iei vrea sai pacaleasca pa musulmanii aia care a venit peste iei, casa vie la noi, care noo, asta near mai trebui, can rest, leam rezolvat pa toate.

SA TRAITI !

P.S. Mai mult, Romania figureaza ca fiind peste media europeana a nivelului de trai din zonele preponderent urbane si depaseste la acest indicator mari puteri economice ale continentului precum Italia sau Marea Britanie.

 

:)) bv tovarase

ce-i corect e corect...doar momeala pentru emigranti :)) Auzi tu "zonele predominant urbane", pai sa se duca in mun. Vaslui ca pe vremea asta ploua cu must si tescovina :)

Cita prostie in interpretarea cifrelor!

Romanul nu se hraneste cu PIB ci cu salariu! O fi pib-ul mare dar salariile sint de *** asa ca nivelul de trai este si el idem! Ia cautati si vedeti ce venituri au cei cu pib chiar mai mic ca la bucuresti! O sa vedeti ca aia sint platiti sa poata sa traiasca decent pe cind romanul trebuie sa-l ia dracu si sa faca profit multinationalelor! Sa traiti bine!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor