Traian Basescu a anuntat PIB-ul cu o zi inainte de publicarea oficiala

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 23:10
2210 citiri
Traian Basescu a anuntat PIB-ul cu o zi inainte de publicarea oficiala
Foto: TVR

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, care este cifra de crestere a PIB. Anuntul sau vine, insa, cu o zi inainte de publicarea oficiala a datelor, de catre Institutul National de Statistica (INS).

INS sustine ca nimeni nu a avut acces la informatiile referitoare la PIB, pana la publicarea oficiala a datelor, marti. Declaratiile lui Basescu, in legatura cu cresterile economice, au fost facute luni seara, la TVR, transmite Mediafax.

Presedintele tarii a spus, in interventia televizata: "Am avut 1,7 in primul trimestru, am avut 1,4 in al doilea, avem 4,4 in al treilea si sa speram ca vom avea 2,5 in al patrulea. Asta ne-ar permite sa inchidem anul cu o crestere economica de peste 2%. In practica, pentru ca cifra asta si cele din trimestrul I si II nu sunt in teorie, sunt practice, in conditiile in care am avut un consum scazut. Avem cresterile asa: constructiile 7,2%, agricultura, crestere medie 25%, industria 5,5%, turismul, crestere 17%".

Potrivit datelor INS, publicate marti dimineata, PIB-ul celui de-al treilea trimestru a crescut cu 4,4% fata de aceeasi perioada a anului 2010, iar cresterile din primele doua trimestre sunt identice cu cele anuntate cu o seara inainte de Traian Basescu.

Potrivit vicepresedintelui INS, Cristian Nicolae Stanica, nimeni din afara institutiei nu poate afla aceste date inainte ca ele sa fie transmise catre mass-media pentru publicare, nici macar presedintele tarii, premierul sau guvernatorul BNR: "Nicio persoana din afara INS nu poate afla. Din punctul meu de vedere, nu se anunta. O fi vreo estimare a domniei sale. Chiar nu pot sa va spun de unde, ma depaseste. Nu cred ca e de la noi, n-are cum".

Potrivit Legii de organizare si functionare a statisticii oficiale din Romania, "difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit, precum si tratamentul preferential acordat utilizatorilor de catre orice persoana din sistemul statisticii oficiale constituie incalcari ale sarcinilor de serviciu si atrag raspunderea disciplinara a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Traian Basescu PIB, #Basescu anunt PIB , #PIB
Comentarii
Poza ALTERNANTZA
ALTERNANTZA
rank 4
Sa traiasca dom' Basescu, ca e bine informat, ...
Poza ALTERNANTZA
ALTERNANTZA
rank 4
Sa traiasca dom' Basescu, ca ne minte cu talent,...