Un senator american a comparat economia Rusiei cu cea a Italiei: Are dreptate?

Luni, 28 Iulie 2014, ora 12:54
3444 citiri
Un senator american a comparat economia Rusiei cu cea a Italiei: Are dreptate?
Foto: corriereinformazione.it

Un senator american a declarat, duminica, intr-o emisiune televizata, ca economia Rusiei este comparabila cu cea a Italiei.

Polticianul Lindsey Graham a mentionat ca presedintele Statelor Unite, Barack Obama, ar trebui sa organizeze statele membre UE.

The Economist: Minciunile lui Putin au consecinte grave asupra rusilor si intregii lumi

"Europa este o organizatie politica disfunctionala, iar fara comanda SUA, care sa conduca batranul continent si restul lumii, vom vedea oameni ca Vladimir Putin, care se afla in fruntea unei economii de marimea Italiei, ca joaca poker cu o pereche de dolari si castiga", a mentionat senatorul american, citat de Politifact.com.

Iar politicianul american are dreptate: dupa anumite criterii, economia Rusiei - al doilea cel mai mare producator de gaze naturale si al treilea cel mai mare producator de petrol din lume - este comparabila cu cea a Italiei.

Cifrele

In ceea ce priveste produsul intern brut (PIB), unitatea standard care masoara dimensiunea economiei unei tari, cele doua state sunt apropiate.

PIB-ul nominal reprezinta costurile totale ale bunurilor si serviciilor produse sau vandute intr-un stat, intr-o anumita perioada de timp.

In 2013, acest indicativ a fost de 2,1 trilioane de dolari in cazul Rusiei si de 2,07 trilioane de dolari in cazul Italiei, dupa cum arata datele Bancii Mondiale, aminteste sursa citata.

Insa nu este singura metoda de masurare a economiei unei tari. Paritatea puterii de cumparare (PPC) este folosita pentru compararea nivelului de trai din tari diferite.

Astfel, in functie de PPC, PIB-ul a fost de 3,5 trilioane de dolari in Rusia, anul trecut, in timp ce in Italia - de 2,1 trilioane de dolari.

"Deci, in 2013, Rusia a inregistrat un nivel mai ridicat al activitatii economice decat Italia, insa pentru ca bunurile si serviciile sunt mai scumpe in Italia, valoarea totala, adica PIB-ul nominal, a ajuns sa aiba aproape aceeasi valoare ca in Rusia", se arata in articolul citat.

Pe de alta parte, PIB-ul pe cap de locuitor al tarii peninsulare a fost de 34.619 de dolari, anul trecut, iar in statul condus de Vladimir Putin - 14.612 de dolari.

Rusia in top 10

Rusia se afla pe locul opt in lume, dupa PIB-ul nominal inregistrat in 2013:

SUA -- 16,8 trilioane de dolari;

China -- 9,2 trilioane de dolari;

Japonia -- 4,9 trilioane de dolari;

Germania -- 3,6 trilioane de dolari;

Franta -- 2,7 trilioane de dolari;

Marea Britanie -- 2,5 trilioane de dolari;

Brazilia -- 2,2 trilioane de dolari;

Rusia -- 2,1 trilioane de dolari;

Italia -- 2,1 trilioane de dolari;

India -- 1,9 trilioane de dolari.

UE: 17,4 trilioane de dolari.

Graham a comparat Rusia cu Italia pentru a arata ca are o economie mica, insa a omis faptul ca ea se afla in top 10. Mai mult, trebuie amintit si faptul ca o treime din gazele consumate de europeni provin de la rusi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Rusia economie Italia, #Rusia comparatie Italia , #PIB