Cartel Alfa catre Ponta: Promiteti mai putin si faceti mai mult!

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 19:52
1941 citiri
Cartel Alfa catre Ponta: Promiteti mai putin si faceti mai mult!

Sindicatul Cartel Alfa a redactat o scrisoare deschisa catre premierul Victor Ponta, in care ii cere sa schimba modalitatea de privatizare a companiilor de stat.

"Criza din ultimii ani a afectat puternic marea majoritate a populatiei, in conditiile in care structurile decizionale au gasit solutii astfel incat sa nu resimta dificultatile majore ale oamenilor de rand.

Pentru aceasta, mai mult ca niciodata, populatia asteapta de la dumneavoastra decizii care sa fie reflectate benefic in viata de zi cu zi a fiecarui cetatean", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

In acest context, sindicalistii sustinc ca inteleg necesitatea privatizarilor ca forma de crestere a eficientei in gestionare, benefica pentru tara prin cresterea economica, dar benefica in acelasi timp si pentru salariati prin cresterea sigurantei locului de munca, a conditiilor de munca si, de ce nu, a veniturilor acestora.

Potrivit Cartel Alfa, privatizarea in perioada de criza implica o mai mare responsabilitate pe care factorul decizional trebuie sa si-o asume, mai ales ca nu raspunde cu nimic financiar fata de deciziile luate, dar hotararile sale privesc bunuri pentru care cateva generatii de cetateni au facut sacrificii.

In acest sens, sindicatul sustine ca privatizarile speculative, in afara de generarea unor comisioane in interes personal sau de grup, nu aduc decat disperare, neincredere, generand instabilitate si punand sub semnul intrebarii interesele reale ale guvernarii si sensul democratiei.

Ce vor sindicalistii de la Cartel Alfa

Mai jos este textul integral al scrisorii deschise adresate de Cartel Alfa lui Victor Ponta:

"Domnule Prim ministru,

Va solicitam o modificare radicala a procesului de privatizare, care intr-adevar sa devina un succes si sa elimine structurile speculative.

Va solicitam ca in procesele de privatizare, guvernul sa se asigure ca acele companii privatizate isi vor continua activitatea pe termen lung, evitandu-se situatiile in care cei care cumpara actioneaza preponderant in cu scopul recuperarii investitiei si in directia inchiderii activitatii, pentru a elimina concurenta din sectorul de piata detinut de aceasta.

Edificator este cazul de la TEPRO Iasi, dar si recenta evolutie a situatiei la Combinatul Siderurgic Galati, precum si cazurile recent aparute la companiile detinute de Mechel, si in particular, Uzina de la Campia Turzii. Iar lista intreprinderilor supuse privatizarii pentru a fi lichidate poate continua.

Privatizarea trebuie sa permita realizarea fluxului de productie, nu vanzarea pe bucatele, care pune in pericol activitatea in continuare. De exemplu vanzarea OLTCHIM separat fata de ARPECHIM, lipsa majorarii de capital si vanzarea creantelor separate. Situatia este similara si in cazul actiunii de privatizare a CFR Marfa si a Companiei Tarom.

In plus, solicitam sa se renunte la privatizari prin vanzare imediata, ceea ce da posibilitate speculatiilor, si sa se faca in prima faza prin aport de capital pana la 49% cu cedarea administrarii pe cinci ani. Daca rezultatele sunt benefice se vinde si restul. De ce sa ne decapitalizam tara pe nimic?

Domnule Prim ministru,

Problema ocuparii fortei de munca, deci de creare a locurilor de munca, este marea batalie pe care trebuie sa o duceti si singura solutie care asigura, cu adevarat, salvarea economica a Romaniei si o reala independenta.

In acest sens ar trebui declansata o dezbatere publica, in principal cu partenerii sociali reprezentativi, cu toate partidele politice parlamentare, pentru a gasi solutii si a avea continuitate in aplicarea lor.

Consiliul National Tripartit de Dialog Social este o institutie care trebuie folosita in acest scop. Unul dintre subiecte ar putea fi discutarea masurilor de acordare a unor preturi preferentiale pentru marii consumatori (care sa elimine speculatiile unor intermediari cu doi salariati), dar cu conditionari clare, dintre care obligatorii sunt:

- interzicerea revanzarii

- asigurarea unei productii proprii minime

- asigurarea unui numar minim de personal

Speram ca acest apel pe care il facem acum sa fie un moment al declansarii unor actiuni concrete, asteptate de majoritatea cetatenilor.

Promiteti mai putin si faceti mai mult!

Dorim fapte si nu promisiuni frumoase, dar nerealizabile!"

C.P.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#Cartel Alfa scrisoare deschisa Ponta, #Cartel Alfa privatizari companii stat, #Cartel Alfa Ponta privatizari , #privatizare