Electrica se listeaza luni la Bursa: Ce nu va putea face compania (Video)

Luni, 16 Iunie 2014, ora 07:28
3466 citiri
Electrica se listeaza luni la Bursa: Ce nu va putea face compania (Video)
Foto: Antena 3

Electrica nu va putea achizitiona actiuni la alte companii, pana ce nu va fi modificata o ordonanta de urgenta din 1997 cu privire la privatizarea societatilor, potrivit prospectului de listare la bursa a companiei.

"Conform OUG nr. 88/1997 cu privire la privatizarea societatilor, o entitate la care statul ori o autoritate a administratiei publice locale detine mai mult de 33% din totalul actiunilor cu drept de vot in AGA nu poate fi cumparator al actiunilor in alte societati.

Desi formularea din lege nu este clara, se poate interpreta ca restrictia se aplica pentru cumpararea de actiuni nu numai in cadrul unui proces de privatizare, ci si in afara acestuia", se arata in document.

Astfel ca, pana la modificarea legislatiei, Electrica nu va putea cumpara actiuni la alte societati.

Cea mai mare listare din istoria Bursei: Cat este pretul unei actiuni Electrica

"Prin urmare, restrictia ar putea fi valabila pentru Electrica S.A. ulterior inchiderii cu succes a ofertei, deoarece statul va detine 48,8% din capitalul social al Electrica (sau 49,9% in cazul in care actiunile de stabilizare din Contractul de Intermediere sunt exercitate complet).

Prin urmare, continuarea aplicarii prevederilor OUG nr. 88/1997 ar putea constitui o piedica in strategia generala de dezvoltare a Grupului prin achizitia de actiuni in alte entitati", mai precizeaza prospectul.

"In cazul in care legea care interzice cumpararea de actiuni de catre Electrica nu se modifica, acest lucru va limita strategia grupului", au adaugat autorii documentului.

Oferta publica primara initiala de vanzare a unui numar de 177.188.744 actiuni Electrica SA se va derula in perioada 16 - 25 iunie 2014, potrivit prospectului aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Limita de pret pentru listarea Electrica este de minimum 11 lei/actiune, iar maximul de listare se ridica la 13,5 lei/actiune, astfel ca statul poate obtine cel putin 435 de milioane de euro.

"Am stabilit, de asemenea, care vor fi transele in acest proces de listare: 85% vor viza investitorii institutionali, in timp ce pentru investitorii de retail ne gandim si am aprobat un procent de 15% insa care ar putea sa creasca pana la 22% daca va exista interes din partea micilor investitori de retail", a explicat, miercuri, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Nicolescu a mai precizat ca micii investitori pot sa cumpere actiuni Electrica, in principal de la sucursalele bancilor care au fost implicate in listare.

Acestia pot achizitiona intre 250 si 1.000 de actiuni garantat, urmand ca cei care cumpara peste 1.000 de actiuni sa primeasca prorata in functie de gradul de subscriere. Totodata, vor fi discounturi de 5 % pentru cei care vor cumpara intre 1.000 si 20.000 de actiuni in prima saptamana.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Electrica actiuni, #Electrica cumparare actiuni, #Electrica actiuni legislatie , #privatizare