Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

FMI grabeste privatizarea companiilor de stat: Ne vindem tara degeaba?

Joi, 09 August 2012, ora 07:19
5654 citiri
FMI grabeste privatizarea companiilor de stat: Ne vindem tara degeaba?
Foto: robweisshomes.com

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) insista ca statul roman trebuie sa privatizeze cat mai repede companiile aflate in subordinea sa, insa brokerii sustin ca momentul ales nu este cel potrivit, astfel ca pretul obtinut ar putea fi cu mult sub valoarea reala a actiunilor.

In cadrul negocierilor din ultimele zile, expertii Fondului s-au aratat nemultumiti de intarzierea procesului de privatizare la Tarom si CFR Marfa, care trebuia incheiat in iunie, respectiv iulie. Insa calendarul a fost amanat pana in luna noiembrie.

"Din pacate, momentul este foarte prost pentru vanzatori in general, n-ar merita. Din nefericire, nu avem alte solutii. Doua sunt conditiile, in opinia mea: una, privatizarea sa fie facuta dupa regulile pietei de capital, si a doua, statul sa pastreze un pachet de control de minim 33%", a declarat Leonard Visan, director general adjunct al Eastern Securities, pentru Ziare.com.

In aceste conditii, intrebarea care se pune este daca vor exista cumparatori pentru companiile de stat romanesti.

"Interes pentru preluarea lor va exista, insa, tinand seama de istoricul lor de profit si nevoia de ajustari, in conditiile actuale, in care Romania e privita cu scepticism, pretul obtinut ar fi unul foarte scazut", a sustinut Claudiu Cazacu, broker la X-Trade Brokers, pentru Ziare.com.

Ovidiu Dumitrescu, seful departamentului de analiza de la Tradeville, afirma ca aceste companii starnesc interesul unor cumparatori.

"Companiile de energie si logistica sunt atractive pentru diverse tipuri de investitori (de la fonduri de pensii sau fonduri specializate pe aceste sectoare la investitori privati in cautare de diversificare). O situatie mai delicata o reprezinta companiile aeriene (unde pretul petrolului tinde sa comprime mult marjele de profit) insa, fara o alternativa viabila la transportul pe distante lungi, acest domeniu poate reprezenta o oportunitate pentru investitorii de tip 'value'", a precizat acesta, pentru Ziare.com.

Graba celor de la FMI privind privatizarea companiilor de stat ar putea fi justificata de faptul ca trebuie sa isi recupereze banii pe care Fondul i-a imprumutat tarii noastre.

"Fondul nu este raspunzator de modul in care Romania isi administreaza averea nationala, el slujeste intereselor unor companii internationale puternice (vezi obligatia de liberalizare/export gaze naturale) si doreste sa-si recuperate banii. Restul este sarcina Guvernului Romaniei", a opinat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), pentru Ziare.com.

Statul roman, adevarata problema a companiilor

Potrivit specialistilor, statul roman nu a stiut cum sa isi gestioneze companiile pe care le-a avut in portofoliu. Astfel, decat sa acopere de la buget pierderile acestora, mai bine le vinde, pentru ca romanii sa nu mai plateasca pentru managementul defectuos.

"Toti romanii au de castigat in momentul in care o companie care este pe pierderi trece in proprietate privata, deoarece noi nu vom mai plati acele pierderi. Este vorba de companii pentru care se aloca de la buget sume pentru acoperirea pierderilor, din cauza ca nu sunt conduse transparent si eficient de statul roman, care nu a reusit niciodata sa isi gestioneze portofoliul de societati comerciale", a explicat Iulian Panait, de la KTD Invest, pentru Ziare.com.

Aceeasi idee este reiterata si de Leonard Visan, care insista ca statul roman corupt este adevarata problema a companiilor.

"In portofoliul statului roman am iesi in dezavantaj, deoarece nu poti face o administrare corecta cu un actionar majoritar corupt. O administrare corecta produce profit, insa nu e cazul aici", a subliniat acesta.

Care ar fi solutiile posibile pentru companiile de stat

Desi toata lumea se agita si se grabeste sa privatizeze companiile cu probleme, exista, totusi, si alte cai prin care acestea pot fi aduse pe profit.

"Probabil ca varianta optima ar fi instituirea unui management performant, privat, ales strict pe criterii de eficienta si care sa vizeze restructurarea si eficientizarea companiilor", a spus Claudiu Cazacu.

El considera ca a doua varianta ar fi privatizarea acestora, insa statul sa pastreze controlul in privinta deciziilor majore, pentru a nu periclita existenta si dezvoltarea lor strategica.

Exista si a treia optiune, o privatizare partiala si listarea unor pachete la bursa, care ar ajuta si cresterea transparentei, si dezvoltarea pietei de capital autohtone, potrivit lui Cazacu.

"FMI incearca sa se asigure ca pierderile companiilor de stat vor inceta si nu se vor mai adauga celorlalte 'gauri' din finantele publice", a evidentiat acesta.

Cristian Parvan considera ca eficienta unei companii se poate face prin management performant sau prin pretul produselor, atunci cand ai monopol.

El a avertizat ca privatizarea simpla la Tarom si CFR Marfa va duce la cresterea preturilor, fara garantia unei performante economice realizate de un management privat. Astfel, solutia ar fi o privatizare prin schimb de actiuni intre cele doua companii.

Ovidiu Dumitrescu are si o alta solutie pentru Tarom si CFR Marfa.

"Evident ca nu trebuie sa aruncam aceste companii pe fereastra doar ca sa bifam un punct de pe o lista, ci sa incercam sa obtinem un pret bun. Din aceasta perspectiva sunt convins ca o privatizare prin Bursa ar aduce pretul corect pentru ambele parti", a sustinut Ovidiu Dumitrescu.

Ne vindem singuri tara si resursele?

O dezabatere acerba a avut loc, in ultima perioada, in legatura cu privatizarea companiilor de stat, existand unele voci care considera ca ne vindem tara in mod deliberat.

"E adevarat ca ne vindem tara, dar nici nu putem sa continuam sa ii imbogatim pe clientii politici ai statului. Dintre doua rele, eu as alege-o pe cea mai putin dezavantajoasa. Insa nu sunt de acord cu privatizarea companiilor de importanta strategica, precum Tarom sau CFR", a sustinut Iulian Panait.

"Sigur ca trecerea unor companii pe maini straine, in conditii normale, nu ar fi de dorit. Insa statul roman nu a reusit sa le administreze nici macar cu o minima profitabilitate. Astfel, decat sa platim pentru ele, prefer sa stiu ca sunt privatizate, insa anumite situatii am avea de suferit, deoarece ar putea ca tarifele sa creasca nu neaparat in concordanta cu calitatea serviciilor, s-ar putea sa pierdem niste interese strategice", a explicat acesta.

Potrivit lui Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville, este practic imposibil ca aceste companii sa fie administrate fara influenta politicului, daca statul detine o pozitie de control.

"Intrebarea care se pune este daca vrem 100% din companii fara vreo valoare de piata semnificativa sau 10-15% din actiunile unui campion regional in domeniul sau si cu o capitalizare de miliarde de euro.

Prima varianta este ceea ce s-a incercat imediat dupa Revolutie. Mai tineti minte "nu ne vindem tara"? Ei bine, am ajuns sa o dam pe gratis la fier vechi", a opinat acesta.

Exista, totusi, si o a doua varianta, aceea in care statul beneficiaza de pe urma cresterii eficientei si, implicit, a valorii companiei si, eventual, isi poate crea fonduri suverane (ca cele din lumea araba sau din Asia) cu care sa finanteze diverse bunuri de uz public, conform lui Ovidiu Dumitrescu.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#privatizare companii stat, #FMI privatizare companii, #vanzare companii stat , #privatizare