Gruia Stoica vrea si transportul feroviar din Grecia. Semn bun pentru CFR Marfa sau dimpotriva?

Miercuri, 07 August 2013, ora 18:29
3522 citiri
Gruia Stoica vrea si transportul feroviar din Grecia. Semn bun pentru CFR Marfa sau dimpotriva?
Foto: Arhiva

Gruia Stoica, proprietarul GFR, anunta ca va participa si la privatizarea transportului feroviar de marfa din Grecia, desi nu a scos inca banii pentru CFR Marfa din Romania. Stoica sustine ca incercarea sa de a se extinde in Grecia ar fi un semn de soliditate si bonitate, dar analistii economici il contrazic.

Astfel, Gruia Stoica anunta ca dupa ce a participat la privatizarea transportului feroviar din Bulgaria, Croatia si Romania, acum isi incearca sansele si in Grecia. Si asta in plin scandal politic declansat dupa ce premierul Ponta a refuzat sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa in calitate de ministru interimar al Transporturilor, dar si sa publice in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern aferenta.

"Invitatia pe care am primit-o sa participam la privatizarea Train OSE sper ca mai lamureste o data soliditatea si bonitatea noastra ca agent economic", se arata intr-un comunicat remis presei de Gruia Stoica.

GFR, invitat si la privatizarea transportatorului feroviar de marfa din Grecia

Analistii economici contactati de Ziare.com il contrazic.

Valentin Ionescu: Statul sa spuna daca GFR are banii. Extinderea e doar o intentie

"Bonitatea trebuia verificata de catre autoritatea publica implicata si atunci nu mai exista nicio discutie pe aceasta tema. Bonitatea financiara se verifica la momentul la care se face selectia investitorilor. De unde sa stim daca s-a facut? Ne luam dupa declaratiile lui Gruia Stoica? El se poate duce sa participe la licitatii si in Honolulu, nu asta e important", ne-a declarat Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, in prezent consultant financiar.

Valentin Ionescu reaminteste ca in acest moment nu avem nicio informatie certa cu privire la bonitatea financiara a castigatorului pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa.

"Iar vina nu ii apartine domnului Gruia Stoica sau GFR, ci statului roman. Statul roman a pus in vanzare GFR si in documentatia de privatizare publicata sunt puse niste cerinte. Orice discutie ulterioara pe subiectul asta este inutila. Statul trebuie sa spuna daca are sau nu banii. O sa imi spuneti: 'Dar statul nu a spus'. Bine, bine, dar e treaba statului sa spuna. E incalificabil ce se intampla", a completat acesta.

Intrebat cum comenteaza faptul ca desi nu a finalizat privatizarea si nu a venit cu banii, Gruia Stoica anunta public ca intentioneaza sa se extinda si in Grecia, Valentin Ionescu a spus ca trebuie facuta diferenta intre intentie si realitate.

"Sunt foarte circumspect, pentru ca piata creditului este foarte restrictiva, iar rezultatele financiare ale GFR nu stiu cat sunt de solide, s-ar putea sa fie solide, dar nu sunt atat de spectaculoase incat sa justifice o extindere atat de mare si pe un termen atat de scurt.

GFR nu a trecut printr-o faza de consolidare, in asa fel incat sa se extinda atat de mult. Dar asta nu inseamna si ca se va extinde, va rog sa faceti o diferenta. El se poate duce acum la toate licitatiile de pe lume. Si ce daca se duce? Nu are decat", a conchis Valentin Ionescu.

Basescu, despre privatizarea CFR: Guvernul a presat pentru crearea unui precedent in CSAT

Vasilescu (BNR): CFR-ul a fost mandria Romaniei. Ar trebui sa ramana la stat

Cele 5 zile au trecut. Ce se intampla cu privatizarea CFR Marfa?

Mircea Cosea: Nu e un semn de bonitate. E o intentie fara un argument solid

Si analistul economic Mircea Cosea, fost ministru al Reformei, spune ca intentia lui Gruia Stoica de a participa la licitatia din Grecia nu ar trebui sa ne linisteasca si sa ne asigure ca acesta are banii necesari pentru a finaliza cu bine privatizarea CFR Marfa.

"Nu. Acesta nu e un semn de liniste, nu e un semn de bonitate, e un semn ca domnul Gruia Stoica incearca sa intre si pe alte piete decat cea romaneasca. Asta nu inseamna nici ca a reusit, nici ca are bonitate, nici ca va continua chiar daca va castiga. Pentru ca exemplul Romaniei este edificator.

Dansul a castigat o licitatie, dar nu a putut sa o finalizeze. Nu s-a semnat contractul intr-o saptamana dupa castigarea licitatiei, asa cum a promis fostul ministru Relu Fenechiu, si mai are cateva zile pana la data scadenta, 23 august", a declarat Mircea Cosea.

Analistul economic spune ca incercarile lui Gruia Stoica de a se extinde in alte tari sunt doar "niste semne care arata ca dansul are intentia de a se dezvolta".

"Lucru pe care eu il apreciez. Ar fi prima incercare a capitalului romanesc de a se implanta pe alte piete si de a deveni un jucator important in zona sud-est europeana a transportului feroviar. Dar deocamdata este doar o intentie.

O intentie care, din pacate, pana la aceasta data nu are niciun argument material, solid, ca se poate transforma si in realitate. Toate incercarile domnului Stoica sunt deocamdata la nivel de licitatie. Finalizarea licitatiei, nici in Romania, nici in alte parti, nu a avut loc. Iar, din cate stiu, in Bulgaria nici nu a reusit, a fost exclus de la privatizare", a declarat Mircea Cosea pentru Ziare.com.

Prof. Cosea spune ca, in opinia sa, intentia GFR de a se extinde in Grecia "nu este o garantie ca domnul Stoica este capabil sa cumpere CFR Marfa, din contra".

"Daca ar finaliza procesul de privatizare la CFR Marfa ne-ar da impresia sau chiar o garantie ca e capabil sa se implementeze cu capital si pe alte piete. Deocamdata nu", a completat prof. Cosea.

Intrebat ce se va intampla cu licitatia castigata de GFR in Croatia daca privatizarea din Romania va esua, Mircea Cosea a raspuns: "Va fi un semnal foarte prost".

"Nu pot sa spun ca va pica, pentru ca nu stiu exact termenii licitarii din Croatia, insa cum piata privatizarilor si in general pietele sunt foarte sensibile la orice semnal de imagine, sigur ca imaginea neplacuta pe care domnul Stoica, cu GFR, o va avea daca se va rata privatizarea in Romania, va influenta si pozitia sa pe piata altor tari", a subliniat acesta.

In prezent, privatizarea CFR Marfa a ramas in aer. Premierul Ponta se afla in vacanta in SUA. El nu a avut nicio reactie dupa sedinta CSAT convocata vineri de presedinte, la cererea Guvernului, sedinta in care s-a stabilit ca CSAT nu este abilitat de lege sa dea vreun aviz pe contractul semnat de Ministerul Transporturilor si GFR. Presedintele Traian Basescu a avertizat Guvernul ca exista riscul ca statul sa plateasca daune GFR daca privatizarea nu se finalizeaza din cauza Executivului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Gruia Stoica licitatie Grecia, #Gruia Stoica Croatia, #Gruia Stoica privatizare CFR , #privatizare