Guvernul a aprobat o OUG prin care Damen poate prelua Santierul Naval Mangalia, desi nu figura pe ordinea de zi - UPDATE

Marti, 17 Iulie 2018, ora 18:54
19205 citiri
Guvernul a aprobat o OUG prin care Damen poate prelua Santierul Naval Mangalia, desi nu figura pe ordinea de zi - UPDATE
Foto: Arhiva Facebook/Dmhi Daewoo Mangalia Heavy Industries

Guvernul a aprobat in sedinta de marti un proiect de OUG care le va da olandezilor de la Damen posibilitatea sa preia controlul Santierului Naval Mangalia. Proiectul initiat de Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor nu figura insa pe ordinea de zi a sedintei de azi.

In urma negocierilor care au durat mai bine de jumatate de an, statul roman si grupul Damen au cazut de acord asupra modului in care vor administra, in comun, Santierul Naval de la Mangalia.

Mai exact, Damen va cesiona statului roman, cu titlul gratuit, 2% din pachetul majoritar de actiuni, cumparat de la sud-coreenii de la DSME, care detin in prezent 51% din participatie. Acesta cesiune ii va permite statului sa devina actionar majoritar in santier. In schimbul cedarii actiunilor, Damen va primi controlul operational. Mai exact, olandezii vor primi dreptul de a ocupe posturi de directori si de a conduce efectiv unitatea de productie.

Cu alte cuvinte, potrivit informatiilor obtinute pe surse de Ziare.com, directorul general ar urma sa fie olandez.

Problema este ca, pana astazi, Romania nu si-a putut respecta angajamentul, in conditiile in care legislatia nationala nu-i permitea sa le dea olandezilor dreptul de a conduce efectiv o societate in care actionar majoritar va fi statul roman. Motivul: potrivit prevederilor Ordonantei 109/2011 a guvernantei corporative, factorii de decizie intr-o companie de stat trebuie alesi in baza unei proceduri specifice de selectie.

Iar cum statul nu le asigura olandezilor preluarea conducerii operationale, acestia au intarziat, la randul lor, cumpararea pachetului majoritar al actiunilor de la sud-coreenii de la DSME pentru a nu fi nevoiti sa-i cedeze statului 2% din actiuni, in lipsa oricaror garantii ca acesta isi va respcta partea din intelegere privind tranzactia.

Ca sa rezolve problema, Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei a lansat, pe 13 iulie, in dezbatere publica, un proiect de ordonanta care excepteaza de la prevederile Ordonantei 109/2011 tocmai companiile aflate acum in situatia grupului Damen, permitandu-le sa conduca societati cu capital de stat. Ieri, in sedinta de Guvern, proiectul a fost adoptat.

Mai exact, in textul ordonantei puse in dezbatere se arata ca:

"Sunt exceptati de la aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta operatorii economici care se incadreaza in prevederile art.2, pct.2 (adica "societati comerciale la care statul (...) este actionar unic, majoritar sau la care detine controlul" - n.red) ca urmare a faptului ca actionarul privat nu mai detine participatia majoritara si detine capacitatea financiara si tehnica necesara dezvoltarii obiectului de activitate al operatorului, caz in care i se poate incredinta conducerea executiva a societatii, controlul managerial si/sau operational al acestuia, in conditii de eficienta economica cu asigurarea de know-how, a portofoliului de clienti si a fortei de munca."

Ordonanta a fost adoptata in sedinta de Guvern de astazi, 17 iulie, desi nu figura pe ordinea de zi. In aceste conditii, statul are cadrul legal de a-i da grupului olandez Damen conducerea operativa a Santierului Naval Mangalia.

Ministerul Economiei informeaza, prin intermediul unui comunicat de presa ca:

"Actul normativ promovat permite incedintarea conducerii executive a societatii controlul managerial si/sau operational catre actionarul privat numai dupa o analiza a Adunarii Generale a Actionarilor si doar in anumite conditii, printre care:

ca statul roman sa devina actionar majoritar, dupa ce a fost actionar minoritar;

ca operatorul privat sa detina capacitatea tehnica si financiara dezvoltarii companiei".

Infiintarea societatii romano-olandeze de tip joint venture care sa permita statului si grupului Damen sa administreze, in comun, Santierul Naval Mangalia a intarziat deja exgerat de mult.

In mod normal, societatea ar fi trebuit infiintata inca din primavara, dar, potrivit surselor Ziare.com, statul si olandezii si-au disputat intens conducerea santierului si s-a ajuns cu greu la un acord.

Anuntata ca un succes, vanzarea Santierului Naval Mangalia catre Damen s-a impotmolit

Santierul Naval Mangalia - detinut de sud-cooreenii de la DSME (cu 51% din actiuni) si de Ministerul Economiei (prin intermediul SN 2 Mai, in care e actionar majoritar) - era de ani buni ingropat in datorii de sute de milioane de dolari. Singurul mod in care societatea mixta cu aproape 2.000 de salariati mai putea scapa de faliment era sa gaseasca un nou actionar dispus sa o readuca pe linia de plutire.

Olandezii de la Damen au anuntat inca din 2017 ca vor sa faca ei asta, daca statul le permite sa cumpere actiunile sud-coreenilor si sa se apuce cat mai repede de treaba, la Mangalia.

Initial, statul a acceptat. Ulterior, insa, cand toate detaliile venirii olandezilor la Mangalia erau puse la punct, Mihai Tudose - pe atunci premier - a anuntat ca intelegerea cu Damen a cazut.

Motivul: Guvernul luase brusc decizia de a nationaliza santierul naval pentru a construi "barcute" autohtone.

Asa cum era de asteptat, Guvernul nu s-a tinut de cuvant si nu a nationalizat santierul. Dimpotriva, n-a facut nimic pentru a-l sprijini si, in consecinta, situatia financiara a acestuia s-a agravat.

Desi in martie Ministerul Economiei anunta ca a ajuns la o noua intelegere cu Damen privind salvarea de la faliment a santierului naval, aceasta nu s-a concretizat, de fapt, nici pana astazi. Urmeaza sa vedem daca adoptarea ordonatei de astazi va grabi lucrurile.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Santier Naval Mangalia Damen, #Damen vanzare Santier Naval Mangalia, #joint ventura Santierul Naval Mangalia , #privatizare