Ministerul Economiei cauta administratori pentru Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz

Marti, 12 Februarie 2013, ora 22:22
3270 citiri
Ministerul Economiei cauta administratori pentru Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz

Ministerul Economiei cauta administratori pentru companiile Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz (TGN), candidatii interesati putand depune dosarele pana la 13 martie.

Selectia va fi derulata de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), asistat de asocierea dintre firmele Quest Advisors si Transearch International, potrivit unui anunt al ministerului.

"Dosarele cuprinzand documentele cerute pentru candidatura vor fi depuse/trimise (...) pana cel tarziu in 13 martie 2013, ora 16.00", se arata in anunt.

Consiliul de Administratie al fiecareia dintre cele trei companii este format din cinci membri.

Quest Advisors a fost infiintata de Vasile Lutai Hariton si este condusa de acesta alaturi de Loredana Serfezi si de Andreea Acalovschi, iar Transearch International este o companie internationala de recrutare, cu sibsidiare in mai multe tari.

Criterii de selectie

Printre criteriile luate in calcul la alegerea administratorilor se numara o experienta de cel putin zece ani, din care minimum cinci ani in pozitii de conducere sau administrare, precum si o experienta de conducere a unor companii cu afaceri de cel putin 100 milioane euro sau 1.000 de angajati.

Potrivit anuntului, "in selectia candidatilor se va avea in vedere evitarea situatiilor de conflict de interese sau incompatibilitati", iar in Consiliile de Administratie ale celor trei companii vor putea fi alesi cel mult doi membri din randul functionarilor publici sau a altor categorii de personal din Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei controleaza pachetele majoritare de actiuni ale Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz, trei dintre cele mai mari companii energetice din Romania.

Statul, prin Ministerul Economiei, detine 73,5% din capitalul Transgaz Medias, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 14,98%. Diferenta de 11,5% apartine mai multor actionari, Transgaz fiind singura dintre cele trei companii mentionate care este listata la bursa.

Pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, respectiv 85,1%, este detinut de Ministerul Economiei, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea.

In cazul Nuclearelectrica, Ministerul Economiei are o participatie de 90,28% din actiuni, iar Fondul Proprietatea detine 9,72% din titluri.

Potrivit angajamentelor Guvernului fata de Fondul Monetar International (FMI), cele trei companii, alaturi de altele din portofoliul statului, ar fi trebuit sa aiba management selectat pe criterii exclusiv profesionale pana la sfarsitul anului trecut.

La ultima vizita a FMI la Bucuresti, din ianuarie, Executivul a promis din nou ca va selecta in acest an directori independeti politic la conducerea mai multor companii de stat.

OPSPI a semnat, anul trecut, un contract-cadru in valoare totala estimata de 22,1 milioane lei (aproape 5 milioane euro) cu mai multe firme pentru asistenta in alegerea administratorilor si membrilor consiliilor de administratie/supraveghere in fime de stat.

Acordul-cadru a fost semnat cu asocierea formata din PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accountants, D&B David si Baias si George Butunoiu Group, asocierea Boyden Global Executive Search si Choice Management&Consulting, asocierea Fast Forward Solutions si The Searchers Advisory Group, asocierea Quest Advisors si Transearch International, precum si cu firma Grafton Recruitment.

Un acord similar a fost incheiat in octombrie 2011 cu firma de recrutare Pedersen & Partners. Acordul cu Pedersen & Partners a incetat insa in luna mai, "in conditii amiabile", dupa ce Ministerul Economiei a anuntat ca intentioneaza sa deruleze procedura printr-o alta modalitate decat cea prevazuta la semnarea contractului.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#manageri privati companii stat, #manager Nuclearelectrica, #manager Romgaz, #administrator Transgaz , #privatizare