Nica: Posta Romana, profitabila daca n-ar fi fost jumulita

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 14:37
1443 citiri
Nica: Posta Romana, profitabila daca n-ar fi fost jumulita
Foto: Evenimentul Zilei

Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala, a declarat ca Posta Romana "ar putea fi profitabila daca n-ar fi fost jumulita de o maniera oribila".

Acesta a facut afirmatia pentru emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata duminica, vorbind despre una dintre cele mai vechi companii ale Romaniei, care are o vechime de 150 de ani, dar care se confrunta cu mari probleme in ultima perioada.

Declaratia vine in contextul in care Ion Smeeianu, directorul institutiei, a anuntat, marti, ca aproximativ 4.000 de salariati ai Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) trebuie disponibilizati, in timp ce privatizarea societatii a fost amanata.

Privatizarea Postei Romane, amanata pana in vara lui 2014

Perioada in care trebuiau depuse caietele de sarcina de catre investitori a expirat marti, fara a fi depus nici un astfel de dosar. Directorul CNPR a dat vina pentru acest esec pe sindicate, care au sustinut proteste ilegale in aceasta luna, precum si pe contractele paguboase si datoriile companiei.

Avand in vedere situatia de ansamblu, investitorii interesati au cerut amanarea procesului de depunere a ofertelor, a mai precizat Smeeianu.

Potrivit spuselor sale, in sedinta de guvern de miercuri trebuie luata o decizie cu privire la ce trebuie facut pentru ca procesul sa devina "unul de succes". "Se iau in calcul inclusiv elemente care sa creasca atractivitatea societatii, cum ar fi conversia datoriilor la stat in actiuni", a precizat directorul CNPR.

Ponta, despre Posta Romana: Un loc in care s-au rezolvat problemele politice

Potrivit lui Smeeianu, au fost disponibilizati prin decizii de sanctionare disciplinara sau prin iesiri naturale din sistem 2.340 de salariati, in ultimul an. Astfel, in acest moment, CNPR are 32.000 de contracte de munca active.

De asemenea, peste 400 de persoane au semnat, recent, contracte aditionale la contractele de munca prin care sunt de acord sa fie redus timpul de munca.

In prezent, Posta Romana inregistreaza datorii totale de 650 de milioane de lei, din care 107 milioane de lei reprezinta datorii nou gasite.

CNPR plateste datorii de 5,5 milioane de lei pe luna, iar, daca si aceasta noua datorie ar fi reesalonata pe 24 de luni, rata ar ajunge la 11 milioane de lei/luna, imposibil de suportat de companie, a precizat Smeeianu. Pana in mai 2013, s-au platit datorii de 44,34 de milioane de lei.

Dezastru la Posta Romana: 4.000 de angajati concediati, niciun investitor

In 2012, pierderile companiei au fost de 52 de milioane de lei, din care pierderile operationale reprezinta 14 milioane de lei. Spre comparatie, in 2011, pierderile erau de 182 de milioane de lei.

In primele patru luni din acest an, in ciuda liberalizarii pietei, veniturile companiei nu au scazut decat cu 0,75 la suta fata de perioada similara din anul trecut. Astfel, a existat un venit mediu lunar de 104,9 milioane de lei. In acelasi interval, pierderile au fost de 1,3 milioane de lei pe luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Dan Nica Posta Romana, #Dan Nica privatizare Posta Romana, #privatizare Posta Romana, #concedieri Posta Romana , #privatizare