Posta Romana, mai aproape de privatizare. Ce au obtinut belgienii care vor sa o cumpere

Marti, 03 Februarie 2015, ora 11:47
5788 citiri
Posta Romana, mai aproape de privatizare. Ce au obtinut belgienii care vor sa o cumpere
Foto: Flickr/Posta Romana

Privatizarea Postei Romane este cu un pas mai aproape de realitate, dupa ce oferta neangajanta depusa de operatorul belgian de servicii postale bpost a fost acceptata de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI).

Acest lucru marcheaza trecerea la urmatoarea etapa a procesului de privatizare, cea de due diligence, premergatoare depunerii unei oferte angajante, informeaza site-ul MSI.

"In urma analizei detaliate a documentelor depuse de compania belgiana bpost, Comisia de Privatizare a concluzionat ca acesta raspunde cerintelor din caietul de sarcini. Invitam ofertantul sa continue procedurile de due-diligence pentru a trece la urmatoarea etapa, cea a depunerii unei oferte ferme de achizitionare a pachetului majoritar la Posta Romana.

Reamintim faptul ca operatorul national de servicii postale a incheiat anul 2014 cu un profit substantial, dupa sase ani de pierderi consecutive, si a demonstrat ca poate fi un activ valorors pentru un investitor strategic", a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.

In aceasta etapa, compania belgiana va avea acces la "camera de date, intalniri operationale cu managementul companiei si negocierea contractului de privatizare".

Ulterior, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana.

Strategii pentru privatizarea Postei in plin protest al angajatilor: Care e cheia succesului

Istoricul privatizarii

Operatorul belgian de servicii postale bpost a avansat, la finalul lunii septembrie a anului trecut, o oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana.

In paralel cu etapa de due diligence, MSI intentioneaza sa finalizeze conversia datoriilor Postei Romane catre stat in actiuni, decizie care va creste atractivitatea companiei, arata MSI.

Guvernul Romaniei a decis, in 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Postei Romane prin metoda majorarii de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie.

Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania.

Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile sale si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#privatizare Posta Romana, #oferta privatizare Posta Romana , #privatizare