Vanzarea Cupru Min a esuat - Roman Copper nu a acceptat conditiile Guvernului

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 08:16
5583 citiri
Vanzarea Cupru Min a esuat - Roman Copper nu a acceptat conditiile Guvernului
Foto: Daylife

Vanzarea companiei Cupru Min catre compania canadiana Roman Copper a esuat vineri noapte, deoarece firma a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu.

In plus, canadienii nu au vrut sa achite in termen de o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asa cum cereau reprezentantii statului roman.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca Guvernul a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane de euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu - ambele fiind conditii suspensive in contract.

De asemenea, statul a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

Oficialul roman a precizat ca acest contract de privatizare trebuia incheiat pana vineri, ora 24.00, nu s-a reusit acest lucru si licitatia s-ar putea relua.

"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode vineri noapte citat de Mediafax.

"Am dorit trei clauze la care nu am vrut sa renuntam. Este vorba de transparenta contractului, de un depozit colateral de 32,27 de milioane de euro drept garantii pentru investitiile de mediu si de plata integrala a banilor in termen de 30 de zile de la avizul Consiliului Concurentei si de la primirea autorizatiei de mediu", a adaugat Bode.

"Vrem ca toate contractele de privatizare sa fie publice", a subliniat Bode.

La randul sau, Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, a relatat ca, pe parcursul negocierilor, investitorii fie erau de acord cu aceste clauze, fie se razgandeau.

"Modul lor de a negocia mi s-a parut neprofesionist", a precizat Vladan, citat de NewsIn.

La randul sau, Bode a adaugat ca partile intai conveneau asupra unei clauze, apoi avocatii din Romania se consultau cu investitorii din Canada si reveneau asupra deciziilor.

Roman Copper a castigat licitatia organizata la 26 martie pentru privatizarea Cupru Min, oferind un pret de 200,7 milioane de euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Cupru Min privatizare esec, #negocieri esuate privatizare CupruMin, #Cupru Min Roman Copper , #privatizare