Produsul Intern Brut s-a redus cu 2,3%, in primele noua luni din 2010

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 11:37
2196 citiri
Produsul Intern Brut s-a redus cu 2,3%, in primele noua luni din 2010
Foto: Arhiva

Produsul Intern Brut (PIB) - date ajustate sezonier - s-a redus cu 2,3%, in primele noua luni din 2010, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2009, potrivit datelor comunicate de Institutului National de Statistica (INS).

Potrivit INS, PIB-ul estimat pentru trimestrul III a fost de 126,29 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 0,7% fata de trimestrul precedent.

Pe serie bruta, PIB-ul estimat pentru trimestrul III 2010 a fost de 136,6 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 2,5% fata de perioasa similara a anului trecut.

Industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,2%. Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (plus 2,6%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (minus 7,6%), constructii (minus 14,9%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (minus 6,5%) si in alte activitati de servicii (minus 0,3%).

Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 3,3%.

Un efect pozitiv asupra PIB-ului l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (plus 14,6%), comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%).

Produsul Intern Brut estimat pentru primele trei trimestre din 2010 a fost de 348,02 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 1,9% fata de perioada corespunzatoare din anul trecut.

Scaderea a fost determinata, in mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (minus 13,3%), agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (minus 5,4%) si servicii (minus 2,2%) a caror contributie la formarea PIB a fost de 62,3% (7,3% - constructiile, 6% - agricultura si 49% - serviciile). Valoarea adaugata bruta din industrie a inregistrat o crestere cu 4,8 procente.

Consumul final total s-a diminuat cu 1,9%

Consumul final total s-a diminuat cu 1,9% in perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2010, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, atat pe seama reducerii, cu 1,9%, a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei cat si a cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (minus 2,2%).

Primele estimari referitoare la PIB-ul pentru trimestrul IV si anul 2010 vor fi date publicitatii de catre INS in data de 15 februarie 2011.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#statistica INS PIB, #PIB Romania redus , #produsul intern brut