Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adrian Vasilescu: Inflatia reala este mai mica decat statistica

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 17:58
1819 citiri
Adrian Vasilescu: Inflatia reala este mai mica decat statistica
Foto: Gandul

Rata reala a inflatiei este mai coborata decat ce arata statistisca, este de parere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Avem un efect statistic. Din punct de vedere statistic, avem inflatie de 8 la suta. In realitate, este mai mica", a declarat Vasilescu, la Realitatea TV.

"In Romania, nu exista nicio institutie care sa verifice Statistica. Statisca are sistemul ei, unic in fiecare tara, si nimeni nu o poate verifica, doar Eurostatul (institutul de statistica al Uniunii Europene - n.r.)", a completat consilierul guvernatorului BNR.

El a precizat, totusi, ca nu poate fi vorba de aranjamente de preturi, deoarece, in acest caz, Eurostat ar fi intervenit.

Potrivit spuselor sale, din cele 11.000 de produse luate in consideratie cand se calculeaza inflatia, doar 5 dau media.

"Nu stiu daca Statistica minte sau spune adevarul, dar ma uit la cifre: ele arata ca, din 11.000 de produse, 5 produse dau media generala. O inflatie clasica inseamna cresterea generalizata a preturilor de consum. Ce ne umfla aici? Painea, cu 1%, nu cu 30% cat era amenintarea. Cartofii, uleiul au crescut", a spus Vasilescu.

El a adaugat ca pretul cartofilor o sa creasca "pana unde poate", existand o cerere mare si o oferta mai scazuta. "Este destinat oamenilor care tin post, care mananca poate doar cartofi in fiecare zi. Este consumul mare, cererea mare, dar oferta este ceva mai mica. Nu stiu ce aranjamente fac ei, cat se produce aici, cat aduc de afara. Este vorba de speculatii, ca si la ulei. Nu este nicio justificare pentru cresterea pretului la ulei", a explicat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului bancii centrale a dat si exemplul carnii, al carei pret nu a crescut deloc, desi producatorii insistau ca asa se va intampla.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Adrian Vasilescu inflatie, #rata inflatie martie, #crestere rata inflatie , #rata inflatiei