BNR a majorat prognoza de inflatie pentru 2011

Luni, 07 Februarie 2011, ora 11:43
2017 citiri
BNR a majorat prognoza de inflatie pentru 2011
Foto: Antena3

BNR a majorat prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,4% la 3,6%, a anuntat, luni, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. Totodata, pentru sfarsitul anului 2012 estimarile sunt de 3,2%.

Pentru luna ianuarie, guvernatorul prevede o rata a inflatiei sub 7%.

"Probabil ca in luna ianuarie inflatia anuala va scadea sub 7% si vor urma cateva luni de stagnare si apoi o reducere mult mai importanta in trimestrul III, cu intrarea inflatiei in intervalul de variatie si mentinerea in acest interval pe tot parcursul anului 2012. O contributie pozitiva la procesul de dezinflatie o are faptul ca nu se mai intrevad majorari de accize la podusele din tutun", a declarat Isarescu intr-o conferinta de presa.

Rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 7,96% in luna decembrie 2010, in linie cu prognozele bancii centrale, insa semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei.

Cresterea ratei anuale a inflatiei in anul 2010 (de la 4,74% in decembrie 2009) a fost in principal consecinta majorarii TVA cu 5 procente.

Potrivit guvernatorului bancii centrale, in trimestrul al patrulea din 2010, efectele majorarii taxei pe valoarea adaugata s-au concretizat in pretul energiei termice, aceasta avand o pondere importanta in cosul de consum.

De asemenea, s-a sesizat o crestere alerta si a preturilor unor produse alimentare, pe fondul tensionarii pietelor externe, si majorarea preturilor la carburanti, pe fondul cresterii semnificative a pretului petrolului.

"Iesirea din grafic a fost exclusiv cauzata de efectul majorarii TVA", precizat Isarescu.

In schimb, potrivit spuselor sale, majorarile de preturi la combustibili nu pot fi explicate prin cursul de schimb valutar, avand in vedere ca acesta s-a manifestat in sensul scaderii, si anume prin intarirea leului in raport cu dolarul american.

"Cu toate ca leul s-a intarit fata de dolar, cu aproape 10%, am vazut majorari de preturi, legate probabil de majorarea pretului titeiului. Nu stim tehnologia interna pe care o adopta fiecare companie petroliera din Romania, dar nu se cuvine ca in lista de factori care contribuie la majorarea pretului la benzina sa mai apara cursul de schimb. Utilizarea sa a fost tendetioasa de fiecare data si, uneori, caraghioasa. Altminteri, este o piata libera", a comentat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#rata inflatie majorare, #Mugur Isarescu BNR inflatie, #crestere preturi inflatie , #rata inflatiei