BNR: Inflatia se va reduce la 4,6 la suta in 2011 (Video)

Luni, 08 August 2011, ora 13:15
1412 citiri
BNR: Inflatia se va reduce la 4,6 la suta in 2011 (Video)
Foto: Arhiva

Banca Nationala a Romaniei a anuntat o prognoza mai buna pentru rata inflatiei din acest an, de 4,6 la suta, fata de 5,1 la suta, cat era estimarea din luna mai.

Un impact pozitiv asupra ratei inflatiei a avut scaderea preturilor la produsele agroalimentare, acestea revenind aproape de nivelul din toamna anului trecut, potrivit guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Avem semnale destul de clare, date care arata o temperare a presiunilor inflationiste din partea preturilor unor materii prime, produse alimentare: la grau, la zahar, unde sunt scaderi semnificative, la semintele de floarea soarelui. Ne asteptam ca aceste reduceri de preturi sa se manifeste si in perioada urmatoare", a declarat Isarescu, luni, in cadrul unei conferinte de presa pentru prezentarea Raportului asupra inflatiei.

La sfarsitul trimestrului al doilea, rata anuala a inflatiei era de 7,93 la suta, cu 0,08 puncte procentuale sub nivelul din trimestrul I si cu 0,8% sub nivelul prognozat de BNR in luna mai.

De asemenea, alti factori care au influentat favorabil dezinflatia includ pretul combustibililor, in timp ce accelerarea cresterii preturilor administrate si a preturilor produselor din tutun a avut efecte de sens opus.

Pentru 2012, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,5 la suta, in scadere fata de nivelul anterior, de 3,6 procente.

"Mediul extern nu-l vedem actionand favorabil pentru noi, din cauza evolutiei economiei zonei euro si a crizei datoriei suverane. Impactul nefavorabil pentru inflatie se poate manifesta prin iesiri de capital si lipsa de incredere. Scade apetitul catre risc, creste incertitudinea si inclinatia spre prudenta din partea investitorilor straini.

De asemenea, in sensul accentuarii neincrederii si a presiunilor inflationiste actioneaza si cursul de schimb euro - dolar", a explicat Isarescu.

Seful BNR a adaugat ca vor trebui luate in calcul si eliminarea subventiilor la energie, existand incertitudini legate de liberalizarea pietei gazelor naturale si a energiei electrice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#rata inflatie 2011, #scadere rata inflatie, #Mugur Isarescu inflatie , #rata inflatiei