Ce se va intampla cu preturile in perioada urmatoare - Anunt de la BNR

Marti, 10 Mai 2016, ora 12:18
3962 citiri
Ce se va intampla cu preturile in perioada urmatoare - Anunt de la BNR
Foto: Twitter/BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) se asteapta la o crestere de preturi mai mica in perioada urmatoare decat estimase initial, asa ca a redus prognoza de inflatie.

Mai exact, e vorba de o scadere a estimarilor de la 1,4% pana la 0,6% pentru finalul acestui an si de la 3,4% la 2,7% pentru sfarsitul lui 2017.

Anuntul a fost facut, marti, de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa, in cadrul careia a explicat revizuirea prognozei printr-un efect peste estimarile initiale al reducerii taxei pe valoarea adaugata (TVA), dar si prin preturile mai mici din energie.

"Reducerile succesive de TVA afecteaza mai mult de 80% din cosul de consum", a afirmat Isarescu, potrivit News.ro.

In martie, rata anuala a inflatiei a coborat la un nivel minim istoric pentru Romania, de -3%.

Isarescu a explicat revizuirea puternica a prognozei si prin evolutia neasteptata a preturilor administrate. "Exista o reticenta a operatorilor din energie de a majora preturile, posibil in contextul unui an electoral", a mentionat guvernatorul BNR.

Avertismentul lui Mugur Isarescu: Ce se va intampla daca nu vom fi cumpatati

Efecte externe

Banca centrala indica si factori externi care tin preturile jos in Romania. Astfel, embargoul impus de Rusia la importurile din Uniunea Europeana creeaza o supraoferta pe piata europeana, ceea ce influenteaza negativ preturile, se arata in raportul trimestrial asupra inflatiei, prezentat marti de BNR.

In plus, exista o inflatie scazuta pe plan mondial, in corelatie cu evolutia preturilor la materii prime.

Pe de alta parte, BNR a detectat o tendinta de crestere a preturilor bunurilor de consum, ceea ce semnaleaza formarea unor presiuni inflationiste, si o restrangere a deficitului de cerere. "Conditiile fundamentale care au tras preturile in jos au inceput sa se schimbe", a explicat Isarescu.

Raportul BNR semnaleaza si cresterea accelerata a creditarii din primele trei luni, sustinuta de imprumuturile in lei, care alimenteaza consumul, in timp ce productia din Romania nu face fata cererii.

"Trebuie sa existe un echilibru intre stimularea cererii si stimularea productiei. Exista o deteriorare substantiala, de circa un miliard de euro, a balantei comerciale", a avertizat Isarescu.

Situatia economica sustine piata muncii, care trece printr-o perioada buna, pe fondul cresterii numarului de angajati, atat in sectorul privat, cat si in cel bugetar, se arata in raportul BNR.

BNR are, din 2015, o politica de tintire a inflatiei, iar pentru 2016, tinta este de 2,5%, plus sau minus un punct procentual (1,5-3,5%). In prezent, rata anuala a inflatiei se situeaza cu mult sub tinta.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#BNR prognoza inflatie, #BNR scaderi preturi, #Isarescu scaderi preturi , #rata inflatiei