Inflatia, la nivelul minim istoric - Cu cat au scazut preturile

Marti, 11 August 2015, ora 10:33
5982 citiri
Inflatia, la nivelul minim istoric - Cu cat au scazut preturile
Foto: Arhiva Ziare.com

Inflatia anuala a ajuns la un nivel minim istoric, de -1,7%, in iulie 2015, fata de aceeasi luna din 2014, potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

"Preturile de consum in luna iulie 2015 comparativ cu luna iulie 2014 au fost mai mici cu -1,7%, masurate prin IPC (indicele preturilor de consum - n.red.) si cu -1,4%, masurate prin IAPC (indicele armonizat al preturilor de consum - n. red.) ", se arata in comunicatul INS.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a sustinut intr-o interventie telefonica la Realitatea TV ca aceste scaderi de preturi se datoreaza sectorului de produse alimentare, unde TVA a scazut cu 15 puncte procentuale incepand cu 1 iunie 2015.

Datele INS arata ca cele mai mari ieftiniri au avut loc la legume (aproape -11%). In schimb, la polul opus, cel mai mult s-au scumpit gazele (+11,23%).

Sursa: INS

In iulie 2015, fata de luna anterioara, inflatia a ajuns la 0,17%, in timp ce cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (august 2014 - iulie 2015) fata de precedentele 12 luni (august 2013 - iulie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,5%.

BNR ne linisteste in ceea ce priveste deflatia

Preturile vor scadea in continuare in urmatoarele 9 luni, astfel ca Romania va avea inflatie negativa pana in primavara anului viitor, potrivit unui anunt al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dat publicitatii saptamana trecuta.

"Noua prognoza indica mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ pe parcursul urmatoarele trei trimestre si revenirea ei ulterioara la valori pozitive, plasate sub limita de jos a intervalului tintei, pana la inceputul anului 2017", se arata intr-un comunicat de presa al bancii centrale.

BNR: Preturile vor scadea in urmatoarele luni - Cat timp vom avea inflatie negativa

BNR atrage atentia atat asupra riscurilor provenite din evolutiile mediului extern, cum ar fi criza din Grecia sau cresterea economica a UE, dar si cele de ordin intern, ce sunt legate de masurile cuprinse in Codul Fiscal si de relatia cu institutiile financiare internationale.

C.P.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#rata inflatie, #inflatie minim istoric, #inflatie scadere preturi , #rata inflatiei