Jeffrey Franks: Inflatia va fi intre 5 - 5,5 la suta la sfarsitul anului

Luni, 01 August 2011, ora 12:57
1323 citiri
Jeffrey Franks: Inflatia va fi intre 5 - 5,5 la suta la sfarsitul anului
Foto: Arhiva

Rata inflatiei se va situa in intervalul 5 - 5,5 la suta, pana la sfarsitul acestui an, potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania.

"Inflatia a inceput sa scada si ne asteptam sa continue in lunile urmatoare, pe fondul unor recolte bune inregistrate de Romania", a precizat Franks, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la finalul misiunii de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

Potrivit acestuia, tinta de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei nu va fi atinsa nici in acest an, insa, in lunile urmatoare, rata inflatiei se va reduce pe fondul unei recolte foarte bune.

"Va depinde si de alti factori: cursul de schimb, rata de ajustare etc. Per total, rata inflatiei va fi de 5 - 5,5 la suta la sfarsitul anului. De la 8,5 la suta, cat aveam in urma cu cateva luni, este foarte bine. Dar trebuie sa mergem inainte, BNR e ferma hotarata sa reduca inflatie in 2012", a adaugat Jeffrey Franks.

Pentru 2011 si 2012, banca centrala are o tinta de inflatie de 3 la suta, urmata de o tinta de 2,5 la suta pentru 2013.

Potrivit lui Istvan Szekely, reprezentantul Comisiei Europene in cadrul misiunii comune a FMI, CE si Bancii Mondiale in Romania, datorita pretului la alimente si indicelui pretului de consum, dupa acest an agricol, rata inflatiei ar putea fi putin revizuita.

"Este un an exceptional de bun din punct de vedere agricol. Important in acest sens este politica pe termen lung. Politica monetara nu poate sa influenteze situatia in anul acesta. 2012 va fi mai important", a spus Szekely.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#rata inflatie Romania, #Jeffrey Franks FMI, #misiune FMI Romania , #rata inflatiei
Comentarii
Poza Dumi10
Dumi10
rank 5
Dar cine e Jeffrey Franks asta?