Isarescu, avertisment despre salarii: Inflatia va mai sta la 5%. Crede cineva din piata ca eu stabilesc preturile? Nu noi stabilim cursul euro

Miercuri, 09 Mai 2018, ora 12:48
11652 citiri
Isarescu, avertisment despre salarii: Inflatia va mai sta la 5%. Crede cineva din piata ca eu stabilesc preturile? Nu noi stabilim cursul euro
Foto: Arhiva Hepta.ro

Rata inflatiei va mai ramane la nivelul de 5%, atins in luna martie, dar apoi va scadea iar la finalul anului va ajunge la 3,6%, a anuntat, miercuri, guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul unei declaratii de presa in care a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei.

Prognoza a fost insa revizuita in crestere, pentru ca cea anterioara indica o rata de 3,5% pentru sfarsitul anului 2018.

Totodata, la finalul lui 2019, rata anuala a inflatiei va ajunge la 3%, a mai declarat Mugur Isarescu.

"Rata anuala a inflatiei IPC este proiectata sa atinga 3,6 la suta la sfarsitul anului 2018 si 3,0 la suta la finele anului 2019. Fata de raportul din februarie 2018, valorile proiectate au fost revizuite marginal, in sus cu 0,1 puncte procentuale pentru finele anului curent si, respectiv, in jos cu 0,1 puncte procentuale pentru sfarsitul celui viitor.

Similar proiectiei anterioare, dinamica anuala a indicelui este anticipata a oscila in jurul valorii de 5 la suta pe parcursul trimestrelor II si III 2018", a precizat Isarescu.

"E greu de controlat tinta inflatiei cu atatea suisuri si coborasuri fiscale"

Potrivit guvernatorului BNR, este greu de controlat tinta de inflatie cu atatea suisuri si coborasuri fiscale, precizand insa ca nu face referire la politica fiscala a actualului Guvern, ci la tot ce s-a intamplat in ultimii ani.

"Este greu sa iti atingi tinta de inflatie cu atatea suisuri si coborasuri fiscale. Cand am spus despre masuri fiscale nu ne-am referit la ce a facut actualul guvern, ci ce s-a intamplat de-a lungul anilor. Ca sa il citez pe presedintele Iohannis, aceasta topaiala fiscala.

Iti trebuie un cadru macroeconomic stabil ca sa ai inflatie stabila. O banca centrala nu e obsedata cu inflatia, e obsedata cu politica fiscala", a mai spus Isarescu.

In luna martie, rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat la 5%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%.

Luni, BNR a dat o veste proasta romanilor care au credite, anuntand ca majoreaza dobanda de politica monetara de la 2,25% la 2,5% pe an. Mugur Isarescu a explicat ca decizia a fost luata in contextul noilor date despre inflatie.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile guvernatorului BNR despre inflatie

- Evolutia inflatiei este cea care ne-a determinat sa luam deciile pe care le-am luat pana acum.

- Inflatia a crescut din cauza ca s-a suprapus o majorare a tarifelor energiei electrice si gazelor naturale, s-a depreciat leul.

- Este greu sa iti atingi tinta cu atatea masuri fiscale din ultimii ani. Cand am spus despre masuri fiscale, nu ne-am referit la ce a facut actualul guvern, ci ce s-a intamplat de-a lungul anilor. Ca sa il citez pe presedintele Iohannis, aceasta topaiala fiscala.

- Noi nu ne spalam pe maini, incercam sa explicam cu fapte ce s-a intamplat. Un rau nu vine niciodata singur. Nu a crescut doar TVA, ci s-a majorat si pretul petrolului.

- Au fost multe cauze pentru cresterea inflatiei. Majorarea accizei la combustibil, dupa ce a fost scazuta. Ce poti sa ii faci ca sa o contracarezi? Nici nu este bine, inseamna sa sugrumi economia.

- A fost scumpirea energiei electrice, am inteles ca trebuia sa se intample.

- A urmat criza oualor in UE, nu aveam cum sa ne batem cu ea.

- Am vazut printre colegii dumneavoastra ca multi spun ca BNR a iesit si a anuntat inflatie de 5% si toti au majorat preturile. Fals. Inseamna ca nu stiti ce inseamna indice de preturi.

- Daca aceasta putere o am, eu am spus ca la finalul anului inflatia va fi 3,5%, deci se rezolva aceasta problema. Crede cineva din piata ca eu stabilesc preturile? Nu BNR stabileste preturile, nu noi stabilim cursul euro.

- Cata vreme cursul ramane stabil, credem ca pe acest segment problemele se vor tempera.

- Energia electrica si gazele naturale au avut cresteri, nu mici, si au contribuit la cresterea inflatiei.

- Important este sa temperam salariile in Romania, nu sa le blocam. Problema salarizarii in Romania este reala.

- Consumul s-a mai temperat. Increderea consumatorilor este in scadere.

- Bancile au problema lor, ati vazut ca ne-am retras, le lasam sa se descurce singure. Debitorii trebuie sa fie responsabili.

- Lucrarile din constructii din pacate au trenat. A venit primavara, sa speram ca lucrurile sa se imbunatateasca.

- Economia, treptat, incepe sa se bazeze si pe investitii.

- Creditele pentru locuinte sunt cele care au impins creditarea. Creditarea in lei si-a revenit, cea in valuta s-a stabilizat.

- Sa trecem si la statistica. Este aproape nemodificata fata de cea precedenta. Pana prin toamna vom avea o relativa plafonare. Preturile vor fi extrem de calme. Apoi indicele vine rapid in jos.

- Rata anuala a inflatiei IPC este proiectata sa atinga 3,6 la suta la sfarsitul anului 2018 si 3,0 la suta la finele anului 2019. Fata de raportul din februarie 2018, valorile proiectate au fost revizuite marginal, in sus cu 0,1 puncte procentuale pentru finele anului curent si, respectiv, in jos cu 0,1 puncte procentuale pentru sfarsitul celui viitor.

- Similar proiectiei anterioare, dinamica anuala a indicelui este anticipata a oscila in jurul valorii de 5 la suta pe parcursul trimestrelor II si III 2018.

- In conditiile epuizarii in prima parte a anului curent a impactului modificarilor impozitelor indirecte si ale unor taxe nefiscale de pe parcursul anului 2017, rata anuala a inflatiei calculata la taxe constante se va plasa sub nivelul de 5 la suta pe tot parcursul anului curent, inregistrand in trimestrul IV o decelerare de ritm similara celei anticipate in cazul indicelui IPC si atingand 3,5 la suta in decembrie 2018. Pentru finele anului 2019, proiectia acestui indicator se plaseaza la 2,7 la suta.

- Am revizuit in jos, semnificativ, excedentul de cerere. Ne-am apropiat datelor Comisiei de Prognoza.

Intrebare: Este adevarat ca va retrageti anul viitor din functie?

- Anul viitor imi expira mandatul, implinesc 70 de ani si conform legilor stiu ca nu mai poti sa profesezi de la aceasta varsta. Normal ca plec. Daca dumneavoastra credeti ca aceasta este o stire...da, confirm. Uitati, bomba anului: guvernatorul implineste 70 de ani

**********

Mugur Isarescu a declarat, luni, ca noul scenariu al prognozei privind inflatia arata ca aceasta va mai creste usor, iar apoi se va plafona in urmatoarele luni.

"In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia mai 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva cresterii usoare si a plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul catorva luni deasupra intervalului tintei, urmate de revenirea acesteia la finalul anului curent in apropierea limitei superioare a intervalului. Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria anticipata a ratei anuale a inflatiei se mentine pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedenta.

Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei provin in principal din partea preturilor administrate, a conditiilor de pe piata muncii si a evolutiei viitoare a pretului international al petrolului. Relevante sunt si ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune", a declarat Mugur Isarescu.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#BNR inflatie, #Mugur Isarescu inflatie , #rata inflatiei