Cea mai mica rata a inflatiei din ultimii 20 de ani - 3,45%

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 10:40
2322 citiri
Cea mai mica rata a inflatiei din ultimii 20 de ani - 3,45%
Foto: Arhiva

Rata inflatiei a scazut la 3,45 la suta, in luna septembrie, dupa ce preturile au inregistrat scaderi pentru a patra luna consecutiv, aceasta fiind cea mai mica inflatie din ultimii 21 de ani.

Comparativ cu luna august, preturile din septembrie au fost cu 0,21% mai mici, in contextul in care alimentele s-au ieftinit cu 1,18%, in timp ce preturile la marfurile nealimentare s-au majorat cu 0,2%, iar cele la servicii cu 0,56%, se arata in datele publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

In cazul marfurilor alimentare, cea mai mare scadere de preturi a fost raportata la cartofi, de 35%, dar si la legume si conserve de legume, ale caror preturi s-au redus cu 13%.

Inflatia s-a redus la 4,25 la suta, in august

Totodata, alte reduceri importante au mai avut loc la fructe proaspete, cu 5,7%, dar si la alte legume si conserve de legume, unde preturile au scazut cu 5,5%. De cealalta parte, o crestere importanta de preturi a avut loc la oua, care s-au scumpit cu 5% fata de luna august.

Popa (BNR): E foarte posibil ca inflatia sa intre in intervalul tintit in acest an

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat, recent, ca este foarte posibil ca inflatia sa intre in intervalul tintit in acest an, avand la baza informatiile disponibile in prezent.

Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 4,6%, a anuntat saptamana trecuta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 5,1%.

Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,5%, de la 3,6% cat era estimarea anterioara. BNR nu a mai atins tinta de inflatie din 2006, cand rata anuala s-a situat la 4,87%.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#rata inflatie septembrie, #scadere rata inflatie , #rata inflatiei