Rata inflatiei a crescut in decembrie - Cu cat s-au scumpit alimentele

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 11:21
2581 citiri
Rata inflatiei a crescut in decembrie - Cu cat s-au scumpit alimentele

Rata anuala a inflatiei a fost, in decembrie 2012, de 4,95%, in afara intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,6%, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS).

In noiembrie, acest indice a fost de 4,56%.

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in decembrie 2012 cu 0,60%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,66%, cele nealimentare cu 0,89%, in timp ce tarifele la servicii au scazut cu 0,19%.

La alimente, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in ultima luna din 2012 la cartofi (6,53%) si la alte legume si conserve de legume (5,51%), iar la produsele nealimentare, cea mai mare scumpire s-a inregistrat la energie electrica (7,25%).

In cazul marfurilor alimentare, citricele si alte fructe meridionale s-au ieftinit cel mai mult in decembrie fata de noiembrie, cu 5%.

"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (ianuarie 2012 - decembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2011 - decembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,4%", se arata in comunicatul INS, publicat pe site.

Tinta de inflatie pentru finalul lui 2012 a BNR a fost de 3%, insa Mugur Isarescu, presedintele institutiei, a declarat ca se asteapta la un nivel mult mai ridicat, de 5,1%. Pentru 2013, estimarea este de 3,5%.

De asemenea, luni, el a mai mentionat ca BNR tinteste rata inflatiei, insa cresterea economica nu este secundara ca importanta.

"Noi nu avem in cadrul modelului, ca tinta, cresterea economica. Noi tintim rata inflatiei si pentru noi este un obiectiv secundar. Dar cresterea economica nu este secundara ca importanta. Este un indicator extrem de important. Dar, din punctul de vedere al obiectivului principal stabilit prin lege pentru BNR, acesta este stabilitatea preturilor.

Modelul nostru lucreaza cu indicatorul crestere economica intr-o maniera secundara. Noi urmarim diferenta dintre PIB potential si PIB real. Suntem cu prognoza PIB cam in aceeasi zona. Deocamdata, nu am schimbat. In februarie vom face referiri suplimentare privind prognoza de PIB", a afirmat Isarescu.

Declaratiile vin dupa ce Nicoale Danila, membru in consiliul de administratie al BNR, a opinat ca dupa patru ani in care economia a ramas sub amenintarea recesiunii, ar fi timpul ca Banca Nationala sa se implice alaturi de Guvern in eforturile de reluare a cresterii, chiar acceptand o inflatie mai mare decat tintele propuse.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#rata inflatie 2012, #inflatie 2012, #crestere preturi 2012, #rata inflatie decembrie 2012 , #rata inflatiei