Romania are cea mai mare inflatie anuala din UE

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 16:14
1639 citiri
Romania are cea mai mare inflatie anuala din UE
Foto: Arhiva

Romania a avut in luna august cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana. Cu o inflatie de 7,6%, Romania este urmata de Grecia (5,%) si Ungaria (3,6%), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Rata anuala a inflatiei in randul celor 27 de state membre UE a scazut usor in august si a ajuns la 2,0 procente de la 2,1 procente in iulie. In zona euro, inflatia anuala a scazut pana la 1,6% de la 1,7% in iulie.

Rata anuala a inflatiei a crescut in 10 state membre, inclusiv in Romania, a scazut in opt state membre si a ramas stabila in noua. Cea mai mica inflatie s-a inregistrat in Irlanda (-1,2%), Letonia (-0,4%) si Germania (1%).

Fata da luna iulie, Romania a avut o inflatie de 0,2%, egala cu cea de la nivelul intregului spatiu comunitar. Cele mai mari scumpiri fata de luna iulie s-au inregistrat in Belgia (2%), Luxemburg si Malta (cate 1%). La polul opus se afla Grecia (-0,7%), Letonia (-0,7%) si Ungaria (-0,5%).

Institutul National de Statistica a anuntat saptamana trecuta ca preturile au crescut usor in luna august cu 0,23%, insa rata anuala a inflatiei a crescut la 7,58%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Cresterea inflatiei s-a produs pe fondul scumpirii produselor nealimentare cu 11,25%, a produselor alimentare cu 3,79% si a cresterii tarifelor la servicii cu 6,24%.

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in iulie cu 0,23%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,38%, tarifele la servicii au crescut cu 0,41%, iar produsele nealimentare cu 0,04%, arata datele INS.

In cazul marfurilor alimentare s-au inregistrat cresteri de peste 1% la legume si conserve de legume, care s-au scumpit cu 1,95%, la citrice si fructe meridionale, unde preturile au fost cu 1,7% mai mari si la oua, care s-au scumpit cu 1,3%. In schimb, s-au ieftinit fructele proaspete, pretul lor fiind mai mic cu 1,27%.

La servicii, cele mai importante modificari ale preturilor au avut loc la preturile pentru apa, canal si salubritate, care au crescut cu 2,51%, dar si pentru transportul urban, care s-a scumpit cu 1,2%.

BNR a revizuit prognoza de inflatie pentru finalul lui 2010, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a cresterii TVA. In varianta finala a scrisoarii de intentie catre FMI, Guvernul estimeaza ca inflatia va ajunge la 7-8% la finele anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Romania inflatie, #rata inflatiei UE, #Romania scumpiri preturi , #rata inflatiei