"Volatilitatea vegetala" a dublat inflatia anuala

Luni, 15 Iunie 2015, ora 07:35
4600 citiri
"Volatilitatea vegetala" a dublat inflatia anuala
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea preturilor in mai 2015 a fost de 0,47%, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica. Rezultatul mai slab decat in aceeasi luna a anului trecut a dus aproape la dublarea brusca a inflatiei anuale de la 0,65% pana la 1,16%. Nivel la care nu a mai fost atins in ultimele sase luni, mai exact din luna noiembrie 2014.

Cresterea indicelui general al preturilor a fost determinata in proportie de trei cincimi de majorarea preturilor la alimente cu 0,75%.

Produsele nealimentare s-au scumpit cu 0,32%, iar serviciile au inregistrat o crestere a tarifelor de 0,31%. La fiecare dintre aceste categorii, marea majoritate a preturilor a ramas aproape constanta, dar a existat o cauza principala a scumpirilor, puternic localizata.

La produsele alimentare, fructele s-au scumpit cu 6,94% (cu un avans al preturilor de 13,04% la fructe proaspete), iar legumele cu 5,14% de la o luna la alta (cauza principala, eternul cartof - pomme de terre adica mar de pamant in lb. franceza-, care a fost "reevaluat" in sus cu 13,06%).

Mancarea s-a scumpit inainte de reducerea TVA: Cat a fost inflatia in luna mai

Aceasta "volatilitate vegetala" a fost suficienta pentru a induce un efect de +0,34% pe IPC, adica a contribuit cu peste 70% la scumpirea generala.

De retinut pentru cei carora li s-a parut ca nu au importanta pietele en-gros si depozitele in care sa se constituie stocuri de legume si fructe, cresterea preturilor de la inceputul acestui an a fost de 18,90% la grupa fructe si conserve din fructe si de 18,40% la grupa legume si conserve de legume. Or, aceste doua grupe insumeaza 5,78% din cosul de consum, adica mai mult decat painea.

Altmiteri, celalat produs de referinta al preturilor volatile, ouale, s-a ieftinit in luna mai cu 4,05%, iar carnea si preparatele din carne (-0,23%), pestele (-0,06%) laptele si produsele lactate (-0,34%), zaharul (-0,93%) si uleiul comestibil (-0,05%) au avut toate preturi in scadere fata de luna precedenta.

Ceea ce ar trebui sa ne puna serios pe ganduri in privinta modalitatii prin care o disfunctie izolata afecteaza intreaga piata de alimente.

Citeste mai multe despre "Volatilitatea vegetala" a dublat inflatia anuala pe Curs de guvernare

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#rata inflatiei preturi legume fructe, #scumpire legume fructe, #preturi alimente inflatie , #rata inflatiei