Agentiile de rating, in acord cu privire la retrogradarea SUA - Presa internationala

Marti, 19 Iulie 2011, ora 16:18
1658 citiri
Agentiile de rating, in acord cu privire la retrogradarea SUA - Presa internationala

Toate trei agentiile de rating sunt in acord cu privire la posibila retrogradare a ratingului Americii daca nu se rezolva problema datoriei externe; temerile legate de criza datoriilor suverane din Europa si SUA se reflecta in piete printr-o crestere a pretului aurului pana la noi maxime istorice, desi economia globala continua sa creasca platind pentru aceasta pretul inflatiei - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de marti.

Luni, din cauza faptului ca presedintele Obama nu pare sa fi ajuns la un acord cu opozantii sai republicani, au crescut asteptarile cu privire la o retrogradare a ratingului de tara al SUA.

S&P si Moody's au avertizat ca ar putea opera retrogradarea, iar aceasta miscare ar putea determina turbulente la nivelul pietelor financiare, dat fiind faptul ca scaderea ratingului ar afecta pozitia de valuta de rezerva pe care o ocupa in prezent dolarul american, noteaza The Guardian.

"Acordul cu privire la o consolidare fiscala ar putea asigura statutul AAA (maxim) pentru SUA; lipsa acestui acord poate duce, inevitabil, la retrogradarea profilului de creditare, ceea ce determina mai departe retrogradarea creditului de tara", se arata intr-o declaratie a Fitch.

Pe de alta parte, analistii considera ca este o probabilitate de 80 de procente ca pana in septembrie 2011 ratingul SUA sa fie retrogradat, in ciuda impunerii unei noi limite la datoria de stat americana. Asta pentru ca retrogradarea nu depinde doar de capacitatea SUA de a continua sa acceseze datorii, ci si de capacitatea de consolidare fiscala.

Nivelul cheltuielilor guvernamentale - foarte ridicat - din SUA este o problema care este trecuta, pentru moment, in umbra, de problema mai presanta a limitei datoriei de stat. Insa imediat ce aceasta problema este rezolvata, fiscalitatea isi va recapata importanta.

Aurul, la noi maxime istorice

Aurul a trecut pentru prima data de nivelul de 1.600 dolari pe uncie, in conditiile in care criza datoriilor suverane din zona euro genereaza temeri in pietele financiare.

Pietele cresc presiunea pe liderii europeni inaintea summit-ului care va avea loc joi si in care se va decide soarta financiara a Greciei; intre timp, dobanzile pentru imprumuturile accesate de Italia si Spania ating la randul lor cote maxime istorice, infomeaza Financial Times.

Criza zonei euro, coroborata cu posibilitatea unui faliment al SUA, au impins investitorii catre zone financiare considerate sigure, cum este cazul pentru titlurile de stat germane, dar si pentru francul elvetian, a carui valoare a crescut, ca urmare a cresterii presiunii la cumparare.

Investitorii au justificat aceste orientari catre investitii sigure prin faptul ca este o saptamana cruciala pentru zona euro, Spania avand programata o licitatie pentru titluri de stat marti si joi. Cea de-a doua vanzare va coincide cu intalnirea de urgenta a autoritatilor zonei euro, iar modul in care va decurge aceasta licitatie va fi un bun indicator al perceptiei investitorilor cu privire la masurile adoptate.

In plus, analistii considera ca, desi sunt multe teorii care iau in calcul falimentul unei tari din zona euro, propriu-zis nimeni nu stie ce se va intampla daca Grecia da faliment. Si, din acest motiv, panica este cu atat mai sporita.

Economia globala se mentine in crestere

Economia globala isi mentine cresterea stabila anul acesta, multumita in special economiilor emergente, insa problemele fiscale ale Europei si, posibil, ale SUA, ar putea umbri aceste cresteri.

Acestea sunt concluziile unui sondaj de opinie trimestrial, realizat de catre Reuters, cu participarea a peste 350 de economisti din intreaga lume.

Doar Germania, a carei crestere este potentata de exporturi, apare in estimari ca anuntand o crestere economica de peste 3% anul acesta. In restul Europei, austeritatea fiscala si temerile crescande cu privire la datoriile publice inrautatesc prognozele.

Prin contrast, economiile emergente precum China se bucura de cresteri anuale de doua cifre desi se confrunta cu riscuri, la randul lor, iar printre acestea cel mai acut este riscul inflatiei.

Totusi, criza din zona euro este considerata, in unanimitate, drept principala amenintare la adresa stabilitatii economice, la nivel global. Iar pe locul al doilea, criza datoriei suverane a SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#criza datorii suverane, #criza Grecia, #datorie de stat SUA, #economie globala, #pret aur , #rating
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
totul merge potrivit