Standard & Poor's ar putea retrograda Romania din cauza riscurilor din alta tara

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 19:07
6079 citiri
Standard & Poor's ar putea retrograda Romania din cauza riscurilor din alta tara
Foto: Ziare.com

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) a avertizat ca ar putea retrograda ratingurile de credit ale Romaniei, Macedoniei, Albaniei si Serbiei daca dificultatile cu care se confrunta Grecia vor afecta sistemele lor bancare.

Creditorii eleni detin "banci de importanta sistemica" in aceste state din sud-estul Europei si exista temeri ca, in eventualitatea in care Atena va iesi din zona euro, institutiile ei financiare vor da faliment, ceea ce va avea un efect de domino asupra subsidiarelor lor, transmite Reuters.

Avertisment pentru bancile grecesti, prezente si in Romania: Mai sunt sau nu protejate?

Daca in urma acestor evolutii guvernele vor trebui sa salveze bancile, vor fi afectate finantele publice si perspectivele de crestere pe termen lung deoarece bancile vor limita creditarea pentru a se mentine pe linia de plutire, apreciaza Standard & Poor's.

"Nu excludem posibilitatea sprijinului guvernelor pentru banci. Daca un astfel de sprijin substantial afecteaza datoria si situatia financiara, impactul asupra ratingurilor suverane va fi negativ", se arata in raportul S&P.

Un nou blocaj? Premierul grec sustine ca unii creditori nu accepta propunerile Guvernului sau

Grupul elen Alpha Bank are cea mai extinsa retea in regiune, cu subsidiare in Romania, Bulgaria, Serbia, Albania si Macedonia. De asemenea, Eurobank Ergasias si Piraeus Bank au subsidiare in Romania si Bulgaria, ultima avand si in Serbia.

S&P avertizeaza ca bancile ar putea apela la cele mai valoroase active ale subsidiarelor in incercarea de a evita falimentul, iar eforturile bancilor centrale nu vor putea probabil opri retragerile din depozite.

Criza Greciei, aproape de final? Masurile anuntate de premier starnesc valuri de nemultumiri la Atena

In prezent, S&P atribuie Bulgariei un rating "BB plus", cu perspectiva stabila, Romaniei - "BBB minus" - cu perspectiva stabila, Macedoniei "BB minu" - cu perspectiva stabila, Albaniei - "B" - cu perspectiva pozitiva si Serbiei "BB minus" - cu perspectiva stabila negativa.

Agentia estimeaza ca in Romania si Serbia cota de piata a subsidiarelor bancilor elene este de aproximativ 15% din totalul activelor din sistemul financiar, in timp ce in Bulgaria si Macedonia procentul depaseste 20%.

Motivul pentru care intreaga Europa vrea ca drama Greciei sa ajunga in actul final

Banca Centrala a Greciei a raportat ca in perioada octombrie 2014 - aprilie 2015 au fost retrasi din bancile elene aproximativ 30 miliarde de euro (33,84 miliarde de dolari). De asemenea, institutia a avertizat ca incetinirea economiei se va accelera in lipsa unui acord cu reprezentantii UE, BCE si FMI.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.

Ultimatum pentru Grecia

In aprilie, Standard&Poor's a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala, la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind una stabila. "BBB minus" este primul calificativ din categoria investment grade, recomandat pentru investitii. Romania beneficiaza de un rating "Baa3" din partea Moody's si de un calificativ "BBB minus" de la Fitch.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#rating Romania retrogradat, #Standard and Poors rating Romania, #rating Romania retrogradat Grecia , #rating
Comentarii