De ce nu alearga corporatiile dupa ratingul AAA

Sambata, 06 August 2011, ora 11:49
2141 citiri
De ce nu alearga corporatiile dupa ratingul AAA
Foto: Byznys

Statele Unite au pierdut ratingul AAA, cel mai inalt nivel posibil, insa, in mediul de afaceri, ideea unui astfel de rating este deja perimata.

In ultimii ani, o multime de corporatii si-au pierdut ratingul AAA, acesta ramand valabil doar pentru patru companii non-financiare, deoarece este vazut de consiliile de administratie mai mult ca o camasa de forta, decat o cale spre imbogatire.

In acelasi mod in care consumatorii se bazeaza pe cardurile de credit pentru a-si finanta un stil de viata mai bun, la fel si companiile prefera sa aiba datorii mai mari, prin care pot obtine si profituri mai mari.

Alegerea nu pare sa le fi facut rau: costurile de finantare pentru companiile cu rating AAA si ale celor cu un nivel sub acesta nu difera prea mult. Astfel, investitorii nu percep diferenta in calitate si necesitatea de a se "lupta" pentru un rating maxim, potrivit analistilor The New York Times.

"E ca si cum ai trece de la un Rolls-Royce la un Mercedes, nu de la un Rolls-Royce la un Yugo", a comentat Chris Orndorff, de la Western Asset Management. "Nu are de ce sa-ti fie rusine", a adaugat el.

De fapt, din ce in ce mai multe companii nici macar nu mai aspira la un rating AAA, deoarece acest lucru ar putea insemna profituri mai reduse. In conditiile de piata actuale, investitorii hotarasc daca sa investeasca sau nu intr-o companie inainte ca agentiile de rating sa apuce sa dea o "nota", prin urmare o retrogradare are un efect mult diminuat.

La inceputul anilor 1980, aproximativ 60 de companii aveau rating AAA. Pana in 2000, numarul scazuse la 15. Astazi, doar patru corporatii se pot lauda cu asa ceva: Automatic Data Processing, Exxon Mobil, Johnson & Johnson si Microsoft.

Potrivit analistilor, procesul de achizitii si preluari a accelerat tendinta. Multe companii si-au pierdut ratingul AAA cand au fost preluate, iar noii proprietari le-au impovarat cu datorii, pentru a suporta costurile tranzactiilor.

In cazul UPS, de exemplu, retrogradarea a survenit dupa ce, in 2007, a semnat o intelegere cu sindicatele, ce prevedea majorarea salariilor si beneficiilor, dar si inghetarea pensiilor. Din cauza noilor aranjamente, ratingul a fost scazut cu o treapta, la AA.

"Mentinerea ratingul AAA nu este un tel financiar pentru aceasta companie", a explicat un purtator de cuvant al UPS. Desi, in perioada imediat urmatoare, randamentul pentru obligatiunile sale a urcat cu 0,4 la suta, in prezent, acestea au revenit la valorile normale din timpul cand avea inca ratingul maxim.

In timpul recesiunii, cateva corporatii celebre, precum Berkshire Hathaway, General Electric si Pfizer si-au pierdut ratingul AAA. Totusi, un lucru ciudat s-a intamplat: investitorii au refuzat sa aplece urechea la spusele agentiilor de rating, iar costurile de finantare pentru aceste grupuri au scazut, in loc sa creasca.

De ce este mai important AAA pentru o tara?

Ratingurile pentru companii si pentru tari sunt privite diferit de pietele financiare, desi sunt evaluate in aproximativ aceeasi maniera. Pentru SUA, perspectiva pierderii ratingului AAA era de neconceput, ar fi insemnat un soc la adresa consumului si al economiei per ansamblu. Prin urmare, desi a durat mai mult decat ar fi trebuit, legea pentru ridicarea plafonului de indatorare a fost, in cele din urma, aprobata de Congres si semnata de presedintele Barack Obama. Insa acest lucru se pare ca nu a fost de ajuns, Standard&Poor's decizand retrogradarea de la AAA la AA+ a ratingului SUA.

Ajuta mult faptul ca dolarul este moneda de rezerva la nivel mondial, insa, adevarul este ca pietele financiare au sugerat de mult timp ca SUA nu mai merita acest nivel.

Datele arata ca SUA are un nivel al datoriilor mult peste cel al majoritatii debitorilor cu rating AAA din mediul de afaceri. Pana in 2013, nivelul datoriilor ar putea ajunge la 84 la suta din PIB, potrivit Standard & Poor's. In mod normal, tarile cu rating AAA au o rata a datoriilor de 11,4 la suta din PIB, in medie.

Exxon Mobil si Microsoft, pe de alta parte, au o rata a datoriilor de 20 la suta din venituri, in timp ce Automatic Data Processing de numai 1,8%. Johnson & Johnson este o "anomalie" din acest punct de vedere, cu datorii de 92% din venituri.

Nu este, insa, ciudat ca o corporatie sa aiba un rating mai mare decat cel al tarii in care isi are sediul. Acest lucru se intampla si in Europa. Portugal Telecom sau Helecom din Grecia au ratinguri mai ridicate decat ale tarilor de origine, deoarece o mare parte a profiturilor este castigata in strainatate.

Totusi, in cazul corporatiilor americane, o retrogradare ar SUA le-ar putea afecta veniturile pe termen lung, precum si propriile ratinguri, pe fundalul unei scaderi economice. O scadere a ratingului unei tari poate afecta grav companiile care se bazeaza pe guvern pentru sprijin, cum ar fi institutiile de creditare Fannie Mae si Freddie Mac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#rating AAA corporatii, #scadere rating SUA , #rating