Dupa sase ani, Standard & Poor's scoate Romania din "junk"

Vineri, 16 Mai 2014, ora 11:06
3868 citiri
Dupa sase ani, Standard & Poor's scoate Romania din "junk"

Agentia de rating Standard & Poor's a imbunatatit calificativul suveran al Romaniei cu o treapta deasupra categoriei "junk", invocand progresele facute de tara noastra in vederea reducerii indatorarii externe.

Ratingul de credit in valuta si in moneda nationala al Romaniei a urcat de la "BB+", cea mai ridicata treapta din categoria junk, la "BBB-", ultima treapta din categoria recomandata investitiilor, noteaza Wall Street Journal.

De asemenea, ratingul pentru imprumuturi pe termen scurt a fost revizuit in crestere, de la "B" la "A-3".

Standard & Poor's a modificat perspectiva pentru Romania de la stabila la pozitiva. Imbunatatirea ratingului reflecta progresele rapide obtinute de Romania in vederea imbunatatirii balantei externe.

Potrivit Bloomberg, este pentru prima data din 2008 cand S&P acorda Romaniei un calificativ din categoria recomandata pentru investitii.

Dintre cele trei mari agentii internationale de rating, Fitch, Moody's si S&P, doar aceasta din urma plasa Romania in categoria "junk".

Romania, cea mai mare crestere economica din UE

Ponta: Vor creste investitiile

Potrivit premierului Victor Ponta, decizia luata de S&P va duce la o crestere a investitiilor, la crearea de locuri de munca si la incasari suplimentare la buget.

"Pentru toti investitorii internationali se confirma progresele macro economice si structurale ale Romaniei. Pentru toti cei care vor sa investeasca in Romania se asigura predictibilitatea planului de investitii. Vom avea mai multe investitii, locuri de munca, incasari suplimentare la buget", a spus Ponta, vineri, cu ocazia unei conferinte de presa de la Palatul Victoria.

Presedintele Traian Basescu a criticat recent S&P pentru ca mentine Romania in categoria "junk", desi Bucurestiul are deficit sub 3% si crestere economica de 3,5%.

"Exista o casa de acordare a ratingurilor, ea se numeste Standard & Poor's, care inca mentine Romania la evaluarea de 'junk', adica tara nerecomandata pentru investitii. Sunt trei agentii de rating recunoscute in lume: Fitch, Moody's si Standard&Poor's. Doua din ele - Moody's si Fitch - au dat Romaniei investment grade-ul de mult.

Moody's-ul nici macar pe timpul crizei nu l-a retras. Dar exista acest Standard & Poor's, care si astazi, dupa ce Romania are deficit sub 3% si crestere economica de 3,5% pe anul trecut, isi permite sa mentina Romania la calificativul 'junk', nerecomandat pentru investitii", a declarat Basescu.

Basescu: Sunt revoltat - Pe cine e suparat presedintele

Economia Romaniei a avut in primul trimestru al anului cea mai mare crestere din Uniunea Europeana, in termeni anuali, de aproape 4%. Fata de trimestrul anterior, economia a crescut insa cu 0,1% in primele trei luni din 2014.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Standard Poor s rating Romania, #Romania rating investitii , #rating