Instabilitatea inca "planeaza" deasupra Romaniei: Care sunt cele mai mari riscuri

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 14:51
3427 citiri
Instabilitatea inca "planeaza" deasupra Romaniei: Care sunt cele mai mari riscuri
Foto: Arhiva Ziare.com

Coface a pastrat calificativul B privind riscul de tara pentru Romania, ce indica un mediu microeconomic instabil, se arata intr-un raport al companiei.

"In ciuda echilibrului macroeconomic, a reculului in procesul de euro-izare si a indeplinirii criteriilor de convergenta nominala, Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic", se arata in document.

Potrivit acestuia, factorii acestor dezechilibre sunt nivelul foarte ridicat al creditului comercial, interdependenta foarte ridicata dintre companii, intreruperea accelerata a activitatii pentru multe societati, comparativ cu cele nou inregistrate si nivelul ridicat al instrumentelor refuzate la plata.

CE avertizeaza Romania: Riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii finantelor publice

Punctele forte, potrivit Coface, sunt piata interna relativ mare, forta de munca calificata si ieftina, rezerva valutara semnificativa si moneda locala relativ stabila in comparatie cu euro, gradul de indatorare publica sub media UE si dependenta energetica redusa.

Pe de alta parte, provocarile sunt scaderea populatiei (emigrare activa in randul personalului calificat), nivelul redus al veniturilor guvernamentale ca procent din PIB corelat cu nivelul ridicat al economiei subterane si infrastructura terestra si logistica foarte slaba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#Romania rating Coface, #Romania dezechilibre economie, #Romania probleme economie , #rating