Moody's: Protestele afecteaza ratingul Romaniei

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 15:05
2630 citiri
Moody's: Protestele afecteaza ratingul Romaniei
Foto: Ziare.com

Agentia de rating Moody's a avertizat Romania, precizand ca protestele afecteaza ratingul de tara.

Manifestatiile impotriva masurilor de austeritate, incepute pe 12 ianuarie, au un impact negativ asupra calificativului suveran al Romaniei, deoarece ingreuneaza misiunea Guvernului de a continua reformele structurale si fiscale, potrivit analistilor Moody's, citati de Mediafax.

In prezent, tara noastra are calificativul Baa3, cu perspectiva stabila, Moody's fiind singura agentie de rating care a mentinut Romania in categoria recomandata pentru investitii.

"Chiar daca recentele evenimente, declansate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intarzie implementarea reformei in domeniul sanatatii, efectul asupra ratingului Romaniei ar fi pozitiv daca forma finala a legii intruneste conditiile impuse de FMI, UE si Banca Mondiala, dar in acelasi timp se bucura de legitimitate politica si publica drept urmare a participarii lui Arafat la formulare", se arata intr-un comunicat al agentiei.

O evolutie favorabila a Romaniei este, insa, conditionata de proteste, care au degenerat intr-o expresie a nemultumirii generale a romanilor.

In plus, intrucat anul acesta au loc alegeri, sustinerea protestelor de catre partidele politice de opozitie nu este deloc surprinzatoare.

"Nu este, insa, un semn bun pentru a construi pe baza disciplinei fiscale demonstrate de Guvern in ultimul an", scrie Moody's.

Initial, romanii au inceput manifestatiile pentru a-l sustine pe Raed Arafat, fondatorul SMURD, care a demisionat, in urma cu doua saptamani, din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Ulterior, desi acesta a fost reinvestit in functie, protestele au continuat, ajungandu-se la a unsprezecea zi de iesiri in strada.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#rating Moody s Romania, #proteste rating Moody s Romania, #proteste Romania , #rating