Pe ce loc se afla Romania in topul tarilor expuse la criza

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 22:32
2955 citiri
Pe ce loc se afla Romania in topul tarilor expuse la criza
Foto: Arhiva

Romania se afla pe locul 11, dintre 36 de tari emergente la nivel mondial, evaluate de Fitch Ratings in functie de riscurile implicate de expunerea la criza datoriilor din zona euro.

Totodata, tara noastra este cel mai bine plasata intre tarile europene aflate in treimea cea mai vulnerabila a topului, potrivit Mediafax.

Fitch nu anticipeaza o criza a pietelor de capital asemanatoare cu cea din anii 2008-2009, insa considera ca actuala criza din zona euro poate amplifica temerile investitorilor si reticenta la risc, precizeaza un raport raport bianual al agentiei de evaluare financiara referitor la perspectivele economiei mondiale.

Fitch a luat in considerare, pentru a realiza acest clasament, principalele canale de contagiune, respectiv comertul, finantarea externa, situatia din sistemul financiar, inflatia si datoriile guvernamentale, si a calculat un scor general pe tara.

Riscurile Romaniei sunt reduse in privinta dependentei de materii prime, ponderii datoriilor guvernamentale in PIB si a unui indice privind situatia din sistemul financiar, care include raportul dintre imprumuturi si depozite, cresterea reala a creditarii si raportul dintre credite si PIB.

Unicele state din afara Europei plasate in prima treime a topului sunt Vietnam, aflata pe primul loc, Tunisia pe 3 si Maroc pe al 12-lea loc.

Celelalte tari europene mai expuse decat Romania la criza din zona euro sunt Letonia, aflata pe pozitia a patra, urmata de Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria si Croatia.

Totusi, agentia Fitch a crescut ratingul tarii noastre de la nivelul "BB+" la "BBB-", din categoria recomandata pentru investitii, dupa ce a retrogradat calificativul cu doua trepte in 2008, in timpul crizei financiare mondiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Fitch rating Romania, #Romania expusa criza , #rating