S&P a redus ratingul SUA. La ce se asteapta marile economii ale lumii?

Duminica, 07 August 2011, ora 08:21
2644 citiri
S&P a redus ratingul SUA. La ce se asteapta marile economii ale lumii?

Din punct de vedere financiar, saptamana ce tocmai se incheie pare sa fie cea mai proasta de la caderea Lehman Brothers, din 2008, incoace.

Daca la acea vreme, prabusirea Lehman Brothers a antrenat caderea unor institutii financiare cu active de sute de miliarde de dolari si istorie de secole, acum, in numai o saptamana, bursele din intreaga lume au pierdut peste 2,5 trilioane de dolari din valoare, iar "cireasa de pe tort" a fost decizia agentiei S&P de a cobori ratingul SUA de la nivel maxim AAA, la AA+ cu perspective negative.

Desi celelate doua mari agentii, Fitch si Moody's, sustin vor pastra ratingul maxim, investitorii sunt prudenti si asteapta cu nerabdare sa vada cum va debuta piata saptamana viitoare. O explicatie pentru toata aceasta situatie inregistrata este ca temerile ca economia globala s-ar putea indrepta spre o alta recesiune sunt tot mai mari.

In ceea ce priveste decizia S&P de a retrograda SUA, explicatia a fost una simpla: Casa Alba nu a facut tot ce se putea pentru a rezolva problemele legate de datoria publica.

"Reducerea ratingului reflecta opinia noastra ca masurile de consolidare fiscala, aprobate recent de Administratie si Senat, sunt insuficiente pentru a duce la o stabilizare, pe termen mediu, a dinamicii datoriei", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de agentia de rating.

La randul sau, seful diviziei de ratinguri de tara a Standard&Poor's, David Beers, sustine ca "era de datoria agentiei sa reduca ratingul de top AAA al SUA, la AA+" si recunoaste ca a fost o decizie controversata".

"Ne luam responsabilitatile noastre foarte serios si, daca la sfarsitul analizei noastre, comisia ajunge la concluzia ca o evaluare nu este acolo unde credem ca ar trebui sa fie, e datoria noastra sa facem acest apel", a declarat David Beers.

In ciuda rivalitatilor economice dintre tari, mai multe state au reactionat la decizia agentiei de rating. Poate si pentru ca s-au temut ca sa nu se intample ceva asemanator cu ce avusese loc cu o zi inainte, cand bursele americane, asiatice si europene s-au "intrecut" care sa cada mai mult.

Prima reactie a venit din partea Frantei si, mai exact, a ministrului de Finante Francois Baroin, care a pus la indoiala decizia luata de agentia Standard & Poor de reducere a ratingului Statelor Unite, subliniind ca tara are incredere completa in economia SUA.

"Este una dintre cele trei mari si importante agentii de rating, dar este doar un element in punctul de vedere complet al situatiei financiare a Statelor Unite. Am informatii ca Moody's si Fitch au confirmat mentinerea ratingului AAA, pentru Statele Unite", a declarat Baroin.

Franta a sustinut practic administratia Obama, care a atacat credibilitatea analizei care sta la baza deciziei Standard & Poor de a reduce ratingul spunand ca este vorba de o analiza ce contine o eroare la calcule de 2 trilioane de dolari.

Aceeasi parere ca Franta are si prim-ministrul Australiei, Julia Gillard, care a cerut calm, subliniind faptul ca numai una dintre cele trei mari agentii de rating a luat aceasta decizie.

Gillard a vorbit si despre rezistenta economiei australiene, spunand: "noi nu suntem imuni la evenimentele globale, dar cred ca trebuie sa avem incredere ca acreditarile noastre economice sunt printre cele mai bune din lume".

Reactii au venit si din Marea Britanie, unde un purtator de cuvant al premierului britanic, David Cameron, a spus ca reducerea ratingului Statelor Unite de catre Standard&Poor's "justifica" masurile de austeritate drastice pe care le-a luat pentru a diminua deficitul public. La Londra se doreste eliminarea deficitului public aproape in intregime in jurul anilor 2014-2015.

O pozitie cu totul diferita a avut insa China, care este cel mai mare creditor al SUA. Intr-un un comentariu publicat de agentia de stiri Xinhua se ridica intrebarea daca dolarul american ar trebui sa continuie sa fie moneda de rezerva la nivel mondial, scrie CNN.

Guvernul din Coreea de Sud a declarat, la randul sau, ca se va concentra pe limitarea raspandirii incertitudinii pe piata in urma reducerii ratingului SUA, potrivit agentiei de stiri Yonhap. "Vestea este proasta si la Seul exista o preocupare reala asupra modului in care va reactiona piata", a spus Yoon Jong-won, seful biroului ministerului Finantelor de politica economica.

Japonia, al doilea cel mai mare creditor al guvernului american, nu vede decizia ca o problema care ar putea afecta increderea in titlurile de valoare americane, a declarat un oficial guvernamental japonez.

Rusia, unul dintre cei mai mari 10 titulari ai datoriei externe a SUA, considera ca reducerea ratingului poate fi ignorata. Ministrul de Finante Serghei Storchak este de parere ca asta nu va afecta strategia pe termen lung pentru investitii.

Banca centrala a Arabiei Saudite, una din natiunile exportatoare de petrol, care se afla pe locul patru in topul celor care detin cea mai mare parte a datoriei guvernului Statelor Unite, a refuzat sa faca vreun comentariu, potrivit San Francisco Chronicle.

Indiferent de pozitiile pe care tarile si le-au exprimat oficial, cert este ca, acum, toata lumea asteapta sa vada cum va decide Washingtonul sa intervina pentru a reduce impactul diminuarii ratingului asupra pietelor, la deschiderea de luni.

SUA si-au pierdut ratingul de credit AAA (cel mai bun calificativ), dupa ce Standard & Poor's a decis, vineri, penalizarea celei mai mari economii din lume. Noua Zeelanda este singura tara, alta decat SUA, care are un rating AA + de la S&P si un grad Aaa de la Moody's. Belgia are un grad AA + de la S&P, si unul echivalent de la Moody si Fitch.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#rating SP, #reducere rating SUA, #economii rating SUA , #rating