Alegerile din Italia ar putea adanci recesiunea din zona euro

Marti, 26 Februarie 2013, ora 18:48
2670 citiri
Alegerile din Italia ar putea adanci recesiunea din zona euro
Foto: Amazonaws

Blocajul politic din Italia, rezultat in urma alegerilor parlamentare, ar putea adanci recesiunea din zona euro, pietele financiare deja reactionand negativ.

Peste jumatate din alegatori au votat fie pentru comicul Beppe Grillo, fie pentru fostul premier Silvio Berlusconi, care a impins Italia in prapastie, ambii fiind populisti anti-europeni.

Rezultatele incerte ale alegerilor, nereusindu-se obtinerea unei majoritati in Parlament, seamana izbitor cu situatia din Grecia, dupa alegerile de anul trecut, cu exceptia faptului ca Italia este a treia economie si zona euro, prin urmare are o importanta strategica.

Tara risca sa intre intr-o paralizie politica, in timp ce scaderea economica se adanceste, iar rata datoriilor creste. Saptamana trecuta, Comisia Europeana a estimat ca produsul intern brut al Italiei ar putea scadea cu inca 1 la suta, in acest an, dupa ce, in 2012, s-a redus cu 2,2 procente. Intre timp, nivelul datoriilor ar putea atinge 128 la suta din PIB, pana la sfarsitul lui 2013.

Criza din zona euro a intrat in remisie dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a promis, in vara anului trecut, sa "faca orice este necesar" pentru a salva moneda unica europeana. Insa, daca Italia continua sa fie neguvernata in aceasta perioada critica, si aceasta plasa de siguranta a BCE ar putea esua, sunt de parere analistii citati de Reuters.

Care sunt riscurile

Investitorii deja dau semne de neliniste, desi, anterior alegerilor din Italia, pietele financiare erau singurele care se aratau mai optimiste, economia reala ramanand in urma din acest punct de vedere.

Marti, dobanzile cerute pentru obligatiunile italiene cu maturitate la zece ani au crescut cu 0,4 la suta, pana la 4,7%. De asemenea, dobanzile pentru obligatiunile similare emise de Spania s-au majorat cu 0,2 procente, la 5,3%, aparand, astfel, si primele semne de contagiune a crizei din Italia. Totusi, aceste niveluri sunt cu mult mai scazute decat in iulie 2012, cand erau in jurul valorii de 7 procente.

Riscul major nu este ca Berlusconi sau Grillo ar putea deveni premieri. Mai degraba, economistii sunt ingrijorati din cauza faptului ca nu se va putea forma un guvern stabil. Electoratul este impartit in trei tabere aproximativ egale: grupul de centru-dreapta condus de Berlusconi, gruparea anti clasa politica a lui Grillo si coalitia de centru-stanga, condusa de Pier Luigi Bersani. Coalitia de centru, condusa de tehnocratul Mario Monti, care a salvat Italia de Berlusconi, dar ale carui masuri de austeritate au fost extrem de nepopulare, s-a clasat de abia pe locul patru.

Conform sistemului electoral italian, coalitia cu cel mai mare numar de voturi primeste automat majoritate in Camera Deputatilor. Acest lucru inseamna ca Bersani are prima sansa de a deveni prim-ministru, chiar daca l-a invins pe Berlusconi la o distanta infima.

Totusi, in Senat se aplica un alt algoritm, ceea ce insamna ca aici nu va exista o majoritate. Bersani nici macar nu va putea sa faca o alianta cu Monti, un scenariu preconizat de analisti. Ar putea exista o alianta cu Berlusconi, insa este putin probabil, avand in vedere diferentele de opinie. La randul sau, Grillo a anuntat deja ca nu va forma o alianta cu nimeni, prin urmare Bersani se va vedea nevoit sa incerce sa guverneze de unul singur, cu sprijinul ocazional al comicului.

O alta optiune ar putea fi organizarea de noi alegeri, cum s-a intamplat in Grecia sau schimbarea sistemului electoral, insa nici una dintre acestea nu se poate intampla rapid.

Ce urmeaza

Intrebarea cheie este daca Italia va putea conta pe programul de achizitii nelimitate de obligatiuni derulat de BCE. Pentru a face acest lucru, banca centrala cere tarilor in cauza sa se conformeze unui program asupru de reforme. Iar, avand in vedere rezultatul alegerilor, este putin de crezut ca un astfel de program va putea trece de Parlament.

Prin urmare, daca investitorii vor incepe sa creada ca BCE nu va ajuta Italia, tara va fi aruncata intr-o criza adanca.

De asemenea, efectul de contagiune ar putea avea o revenire spectaculoasa. Tari precum Spania, Grecia si chiar Franta se confrunta cu scaderea economiei, cresterea datoriilor si nemultumirea sociala fata de austeritate. Cu cat se va prelungi recesiunea, cu atat vor avea e castigat politicile populiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#alegeri Italia recesiune, #rezultate alegeri Italia , #recesiune