Berceanu: Romania nu iese din recesiune daca FMI nu accepta cresterea deficitului

Luni, 03 Mai 2010, ora 17:18
1609 citiri

Economia Romaniei va scadea si in 2010 daca Fondul Monetar International (FMI) nu va accepta cresterea deficitului bugetar, sustine ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care a anuntat ca va cere FMI cresterea cheltuielilor cu 0,4-0,5% din PIB pentru realizarea investitiilor in infrastructura.

"Cei de la FMI au anumite pareri despre cresterea economica si daca ne strang de peste tot si ne taie de peste tot s-ar putea nu numai sa se indeplineasca o previziune de crestere economica zero, ci sa trecem si la negativ, pentru ca daca nu dam drumul la nimic atunci totul va incepe sa inghete si ne ducem in jos.

Cei care si-au revenit din scaderea economica si-au revenit facand deficit foarte mare. Cred ca noi, care avem un grad de indatorare sub 30% (din PIB - n.r.), am putea sa ne permitem un deficit bugetar mai mare pe o perioada de unu sau doi ani, in conditiile in care diferenta de deficit sa se duca numai in investitii", a precizat Berceanu.

Reprezentantul guvernului a anuntat ca va cere FMI, in cadrul intalnirii de luni de la Ministerul Finantelor, "0,4-0,5% din PIB pentru investitiile mari deja pornite la Ministerul Transporturilor".

"Deficitul de 5,9% din produsul intern brut a fost previzionat la inceputul anului mergand pe un anumit grad de incasari la bugetul de stat, iar cei de sus de spun ca un deficit mai mare, doar ca sa acoperim ce nu am incasat din ce am previzionat, este si mai rau si cred ca Ministerul Finantelor are un rol important nu doar de a spune ministerelor de unde sa taie, ci sa mai si adune taxele si impozitele", a afirmat Radu Berceanu.

El a avertizat ca arieratele de la CFR nu au cum sa scada in viitor daca nu se accepta cresterea subventiilor pentru CFR Calatori.

"Arieratele sunt in zona CFR Calatori, unde noi dam sume foarte mici. Astfel, CFR Calatori nu plateste CFR Infrastructura care la randul ei nu plateste energia electrica si alti furnizori pentru ca nu are bani. Celelalte tari europene nu au arierate pentru ca primesc subventii de la stat. Noi cream aceste arierate in mod artificial, noi suntem sursa arieratelor", a explicat Berceanu.

Ministrul Transporturilor a precizat ca este posibil sa fie disponibilizate intre o mie si doua mii de angajati din companiile cu pierderi, insa a afirmat ca "si in conditiile in care ar fi disponibilizati toti angajatii de la CFR Infrastructura aceasta companie tot ar produce arierate".

"Am dat afara 16.000 de oameni si poate mai dam afara una sau doua mii, insa aceste masuri nu pot fi duse la extrem", a mai spus Berceanu la inceputul discutiilor cu reprezentantii FMI.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#Radu Berceanu recesiune, #deficit bugetar romania, #acord FMI , #recesiune
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Ce pricepe planoristul asta din complexitatea unei economii de piata in afara de "nu se poate", "ii dam afara" sau "falimentam regia si o impartim" ? Cati km de autostrada s-au construit sub mandatul sau ? Cati km de cale ferata au fost modernizati ?